Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avia Invest: Compania este deschisă…

Avia Invest: Compania este deschisă să furnizeze toată informația necesară autorităților, inclusiv CSS

După ce președinta Maia Sandu a anunțat că va convoca astăzi, 26 februarie, ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), în cadrul căreia vor fi discutate mai multe subiecte, inclusiv privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), compania Avia Invest a venit cu un comunicat în care a precizat că este deschisă să furnizeze toată informația necesară autorităților, inclusiv CSS, „pentru a putea aborda subiectul în plenitudinea sa”.

În acest context, compania vine cu îndemnul către autorități și persoane cu funcții de răspundere să examineze „situația la rece și să nu se conducă de emoții sau abordări populiste. Compania este deschisă să furnizeze toată informația necesară autorităților, inclusiv CSS, pentru a putea aborda subiectul în plenitudinea sa, luându-se în calcul și poziția agentului economic.”

Reprezentanții companiei Avia Invest menționează că anul 2020, dar și 2021, sunt o mare provocare pentru AIC activitatea căruia a fost și continuă să fie periclitată atât de situația pandemică, cât și de atitudinea autorităților față de concesionarul aeroportului.

Cu toate acestea, „Avia Invest” rămâne în continuare compania care a reușit, într-o perioadă scurtă, să transforme un aeroport ruinat în unul modern și competitiv cu cele din regiune. Peste 650 de angajați ai „Avia Invest” au continuat să muncească în această perioadă de criză, administrația păstrând atât salariile lor, cât și activitatea operațională a aeroportului. Lupta continuă a autorităților cu „Avia Invest”, tot mai dură chiar și în timpul pandemiei, a subliniat încă o dată scopurile meschine pe care le au guvernanții în raport cu administrația aeroportului. În 2020, fiind loviți în plin de criza pandemică, iar activitatea – redusă la minimum, guvernarea a decis să preia ilegal o parte din veniturile companiei prin taxe artificiale aplicate abuziv și contrar prevederilor stabilite în contractul de concesiune. În prezent, această ilegalitate reprezintă un subiect important în cazul de arbitraj internațional de la Stockholm împotriva R. Moldova, înaintat de acționarul.

În timp ce guvernele din țările din toate lume oferă suport companiilor din domeniul transportului aerian, indiferent că sunt private sau de stat, prin reduceri de taxe, compensații pentru salariați și ajutoare financiare necesare, autoritățile de la Chișinău lovesc cu bâta în industria care aduce venituri de milioane în bugetul de stat.

Doar în anul 2019, taxele plătite de către „Avia Invest” către Autoritatea Aeronautică Civilă au constituit peste 100 milioane de lei, iar în anul 2020 – mai mult de 67 milioane de lei. În timp ce valoarea totală a altor plăți și impozite virate în bugetul de stat în anul 2020 au depășit încă 53 milioane de lei. Faptul că anumite plăți sunt operate cu întârziere și cu nerespectarea termenelor stabilite este o consecință directă a pandemiei mondiale COVID-19 în complex cu acest comportament inadecvat al autorităților în raport cu administrația aeroportului”, menționează reprezentanții AIC.

Totodată, AIC menționează că salariile celor peste 650 de angajați ai „Avia Invest” au fost achitate integral în această perioadă.

Compania „Avia Invest” continuă să activeze în regim normal și pe timp de pandemie, păstrând siguranța zborurilor, întreținerea și mentenanța infrastructurii aeroportului și efectuarea tuturor măsurilor sanitare în timpul pandemiei. Comparativ cu alte aerogări din regiune, Aeroportul Internațional Chișinău efectuează doar zboruri internaționale, fiind afectat și mai mult de măsurile de restricție impuse de țările vecine în raport cu R. Moldova.

Doar în martie-decembrie 2020, pierderile suferite de companiile din domeniul transportului aerian din R. Moldova au ajuns la aproape jumătate de miliard de lei, iar traficul de pasageri s-a micșorat mai mult de trei ori. Cu toate acestea, „Avia Invest” continuă să implementeze proiectele de dezvoltare și modernizare a aeroportului, să asigure efectuarea zborurilor în maximă siguranță, să presteze servicii de calitate pentru pasageri și să-și onoreze toate obligațiile față de stat”, menționează Avia Invest.

Președinția a anunțat ieri că șefa statului a convocat pentru astăzi, 26 februarie, ședința CSS. Cât privește subiecte care urmează a fi abordate, sursa citată a exemplificat prin cel cu privire la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

La 26 ianuarie CSS s-a întrunit în prima ședință, în noua componență, sub conducerea preşedintei Sandu. În cadrul ședinței, șefa statului a anunțat că își rezervă dreptul de a nu invita anumiți membri ai CSS la unele ședințe, atunci când va considera de cuviință. În ajunul ședinței, fostul președinte Igor Dodon obiectase „revoltat” față de noii membri aduși în CSS de Sandu.