Principală  —  IMPORTANTE   —   A decedat generalul-maior de poliţie…

A decedat generalul-maior de poliţie Anton Gămurar: „Nu ne găsim cuvintele…”

Generalul-maior de poliţie Anton Gămurar, ex-comandant al Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger” și vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, a decedat miercuri, 17 martie, la vârsta de 70 de ani.

Contactați de ZdG, reprezentanții Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență ne-au comunicat că generalul s-a stins în această dimineață din cauza unor afecțiuni de sănătate.

„S-a stins în această dimineață. Fiica dumnealui ne-a anunțat. Nu ne găsim cuvintele pentru a ne exprima. Urmează să vedem când vor avea loc funerariile. Noi am anunțat reprezentanții Ministerului de Interne, urmează să vedem. Dumnezeu să-l ierte”, ne-a comunicat secretarul Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Radu Prisac

La începutul lunii martie, Generalul-maior și-a petrecut pe ultimul drum soția.

Colonelul Anton Gamurar a candidat la alegerile parlamentare din 2019, pentru funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 35 Căușeni, pe listele Blocului Electoral ACUM.

În anul 1992, locotenentul colonel a fost decorat cu „Ordinul Republicii”.

Anterior, în cadrul unui interviu pentru ZdG Generalul Anton Gamurari a povestit despre războiul de la Nistru, în cadrul căruia a comandat Brigada de poliție cu destinație specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene.

Anton Gămurar s-a născut la 15 august 1950, la Chişinău. A studiat la Şcoala militară superioară din Leningrad (1977-1981). A participat la formarea tuturor trupelor speciale ale Ministerului de Interne al R. Moldova. Pe 5 decembrie 1991, a fost fondată Brigada de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, pe care a condus-o până în 1997. În timpul războiului de la Nistru, locotenent-colonelul Anton Gămurar a comandat Brigada de poliţie cu destinaţie specială care a purtat lupte cu grupările paramilitare transnistrene. În perioada 1997-99, generalul Gămurar a deţinut funcţia de director general al Departamentului de protecţie civilă şi situaţii excepţionale. În prezent, generalul Anton Gămurar era trecut în rezervă și deţinea funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Veteranilor Războiului pentru Independenţă.

INTERVIU: „Dacă te opui, dacă rezişti, dacă ripostezi – şi duşmanii te respectă”