Principală  —  IMPORTANTE   —   A avut loc prima rundă…

A avut loc prima rundă de negocieri asupra Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind controlul comun la traversarea frontierei „Leușeni-Albița”

Sursa foto: MAI

Delegația R. Moldova, condusă de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Jana Costachi, împreună cu reprezentanții din partea României, au avut prima rundă de negocieri asupra textului Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României, privind controlul coordonat în punctul de trecere rutier al frontierei de stat Leușeni-Albița, pe sensul de intrare în România.

Potrivit MAI, scopul Acordului constă în dezvoltarea relațiilor de cooperare între structurile cu atribuții la frontierele R. Moldova și României, pe domeniul gestionării integrate a frontierelor. La fel, realizarea activității comune va ajuta la sporirea capacităților instituționale ale autorităților de frontieră, precum și la armonizarea procedurilor de control la standardele Uniunii Europene.

„Acordul va contribui la facilitarea traversării frontierei de stat Leușeni–Albița, iar timpul de așteptare în punctul de trecere al frontierei va fi redus, prin efectuarea controlului comun moldo-român, în baza principiului „oprire unică”. De asemenea, acesta va contribui și la garantarea securității frontierei dintre R. Moldova și România, precum și la asigurarea securității naționale, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate”, anunță MAI.

Procesul de negociere asupra textului Acordului va continua prin organizarea mai multor runde de negocieri în perioada imediat următoare, potrivit MAI.

În procesul de negociere sunt implicați reprezentanți ai MAI, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Ministerului Justiției, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului de Informație și Securitate, precum şi reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.