Principală  —  IMPORTANTE   —   50% din totalul autorizațiilor de…

50% din totalul autorizațiilor de import a medicamentelor pe teritoriul R. Moldova au fost atribuite companiilor de profil din regiunea transnistreană, anunță Biroul politici de reintegrare

Foto: gov.md

Din totalul autorizațiilor eliberate de către Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) pe întreg teritoriul R. Moldova, începând cu 24 februarie 2022 și până în prezent, 50% au fost atribuite celor opt agenți economici din regiunea transnistreană, anunță marți, 9 august, Biroul politici de reintegrare, care a precizat faptul că sunt peste 800 autorizații de import, dintre care 300 – pentru medicamente de importanță vitală.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, marți, grupurile de lucru pentru ocrotirea sănătății s-au convocat într-o nouă ședință. Delegația Chișinăului a fost condusă de directorul general al AMDM, Dragoș Guțu, cu participarea reprezentanților Ministerului Sănătății (MS), Biroului politici de reintegrare și ai Serviciului Vamal.

„Discuțiile s-au axat pe mecanismul de import a medicamentelor, fiind clarificate unele aspecte legate de eliberarea de către AMDM a autorizațiilor pentru medicamentele neînregistrate. Chișinăul a menționat impactul pozitiv al ședințelor tehnice organizate de către AMDM pentru agenții  economici din regiunea transnistreană în vederea respectării pașilor procedurali care necesită a fi parcurși pentru obținerea autorizației, reiterând deschiderea Agenției întru oferirea consultațiilor în regim de videoconferință la acest subiect”, arată un comunicat al Biroului politici de reintegrare.

Un alt subiect important, potrivit aceluiași comunicat, a vizat serviciile medicale (de reabilitare) din R. Moldova, acordate copiilor diagnosticați cu paralizie cerebrală, inclusiv copiilor din regiunea transnistreană. În acest sens, „Chișinăul a exprimat deschidere întru examinarea oportunităților de extindere a serviciilor pentru copiii domiciliați în regiune, în baza informațiilor statistice pe care Tiraspolul urmează să le furnizeze prin canalul de dialog stabilit. Experții au convenit să mențină dialogul pe aspecte de actualitate întru asigurarea accesului cetățenilor la medicamente și la un tratament calitativ”.

La mijlocul lunii aprilie 2022, așa-numitul Minister de Externe din regiunea transnistreană a acuzat autoritățile de la Chișinău că au reținut în terminalele vamale ale R. Moldova, la frontiera moldo-română, un lot de medicamente „necesare oamenilor din stânga Nistrului”. Tot așa-zisele autorități de la Tiraspol au spus că pe lângă medicamentele reținute, R. Moldova a refuzat să elibereze autorizații pentru importul de noi loturi, ceea ce ar fi provocat „deficitul de medicamente” în regiunea din stânga Nistrului.

Ulterior, solicitați de Ziarul de Gardă, reprezentanții Ministerului Sănătății ne-au comunicat că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că cererile în acest sens au fost depuse greșit în sistem, astfel că dosarul privind importul de medicamente a fost respins. Mai exact, responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății ne-au spus că „procedura de depunere a cererilor pentru autorizarea importului este aceeași pentru toți operatorii economici înregistrați în R. Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, iar din cauza depunerii incorecte a cererilor în sistem dosarul este respins”.

Pe 4 august, Biroul politici de reintegrare a prezentat date despre volumul importului de mărfuri în regiunea transnistreană, în contextul acuzațiilor lansate de Tiraspol, în aprilie 2022, la adresa autorităților de la Chișinău, privind aplicarea pretinselor restricționări comercial-economice.

Astfel, Biroul a prezentat cifre demonstrative care relevă cota procentuală cantitativă a importurilor de bunuri în regiune pentru primul semestru al anului 2022, raportat la totalul importurilor pe întreg teritoriul țării. Datele prezentate arată că în regiunea transnistreană au ajuns:

  • 20,42% din totalul de carne congelată și organe comestibile proaspete, refrigerate și congelate;
  • 17,66% din totalul de pește și fructe de mare vii, proaspete, congelate;
  • 10,40% din total de benzină ș.a.