Principală  —  Ştiri  —  Social   —   458 de localități se pregătesc…

458 de localități se pregătesc de al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor

După analiza datelor preliminare parvenite până la această oră, observăm că în 438 de localități din țară au fost aleși primarii.

În timp ce, în alte 458 de localități, nici un candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor ce-au participat la votare. Astfel, peste două săptămâni va fi organizat al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor.

Totodată, în două sate din raionul Ialoveni și Cimișlia, în două săptămâni, vor avea loc alegeri repetate.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la alegerile primarilor, repartizarea, pe țară, a mandatelor după apartenenţa politică arată astfel:
Partidul Liberal Democrat din Moldova – 181
Partidul Democrat din Moldova – 147
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 31
Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” – 22
Partidul Liberal – 13
Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” – 7
Partidul Politic “Partidul Nostru” – 2
Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie” – 1
Candidat independent – 34
Ceilalţi concurenţi au obţinut cumulativ pe ţară mai puţin de 1%.

Menționăm că informaţia respectivă poartă un caracter preliminar şi reflectă situaţia reieşind din gradul de procesare a datelor din teritoriu.

Spre deosebire de actualul scrutin, în cadrul alegerilor locale generale din 5 iunie 2011, din primul tur au fost aleși primarii în 645 de localităţi.

Totodată, în 10 localităţi (Mihăileni, rn. Briceni; Ciripcău, rn. Florești; Semionovca, rn. Ștefan Vodă; Horodiște, rn. Rezina; Puhoi, Molești și Zîmbreni din rn. Ialoveni; Zahoreni, rn. Orhei, Beșalma și Avdarma și UTAG) candidatul la funcţia de primar a obţinut 100% din voturile valabil exprimate. Menţionăm că în toate aceste cazuri în buletinul de vot era înscris câte un singur concurent electoral.