Principală  —  IMPORTANTE   —   11 iulie: scorul ZdG

11 iulie: scorul ZdG

Duminică, 11 iulie, ZdG a avut un scor profesional foarte bun: echipa ZdG a muncit în ture, de la 6 dimineața până la ora 2:30 în următoarea dimineață, informând cetățenii despre procesul de votare, despre provocări, tendințe, date preliminare, declarații, încălcări, rezultate. S-a muncit contra cronometru, iar numărul cititorilor care au ales să citească www.zdg.md în această zi a fost de două ori mai mare decât într-o zi obișnuită. 

Datele de audiență înregistrate de zdg.md în data de 11 iulie 2021

Potrivit datelor Google Analytics, în ziua alegerilor, pe parcursul celor 20 de ore de muncă non-stop, site-ul zdg.md a fost accesat de 94 891 de utilizatori, care au generat 374 433 de vizualizări. ZdG.md a fost sursă de informare nu doar pentru cetățenii din R. Moldova, ci și pentru cei din diaspora. 61,67% din utilizatorii care au citit știrile ZdG.md în ziua alegerilor au fost din R. Moldova, iar restul – din statele în care locuiesc comunități importante de cetățeni ai R. Moldova – Italia (9,35%), Germania (5,93%), România (4,22%), Marea Britanie (3,89%), Franța (2,91%), Statele Unite ale Americii (1,96%), Irlanda (1,61%), Spania (1,18%) și Federația Rusă (1,05%).

Cea mai vizualizată, în ziua alegerilor, a fost pagina de start – www.zdg.md, urmată de Live textul care a oferit informații actualizate la minut despre procesul de vot – de la deschiderea urnelor până la prezentarea primelor rezultate ale alegerilor. A treia în topul zilei de 11 iulie a fost o știre despre raioanele în care s-a înregistrat cea mai înaltă prezență la vot, urmată de o știre despre participarea record a alegătorilor din diaspora la un scrutin parlamentar.

În ziua alegerilor ZdG.md a fost sursă de informații și pentru alte portaluri de știri din R. Moldova (stiri.md, protv.md, deschide.md, tv8.md, realitatea.md, agora.md, nordnews.md, newsmaker.md), dar și din România (g4media.ro, hotnews.ro, comisarul.ro, podul.ro).

Pe 11 iulie am fost urmăriți și pe paginile noastre de pe rețelele de socializare: pe Facebook, Telegram și Instagram. Pe pagina Ziarul de Gardă de pe facebook, postarea cu cele mai multe reacții (peste 5 mii) a fost știrea despre recordul de participare al moldovenilor din diaspora într-un scrutin parlamentar. Aceeași știre a fost și cea mai distribuită (460 shares). Cea mai comentată știre de pe facebook a fost cea despre conaționalii noștri care au luat avionul de la Palma de Mallorca spre Barcelona pentru a vota (475 de comentarii).

Pe Telegram postările noastre au fost văzute, în medie, de 1,6 – 1,8 mii de abonați. 

Totodată, cititorii ZdG au avut posibilitatea să revadă textele despre membrii fiecărui partid înscris în buletinul de vot, astfel încât să poată vota informat și conștient. 

Membrii echipei au muncit în redacție, dar și în teritoriu, vizitând localitățile Rezina, Orhei și Varnița, discutând cu zeci de alegători. „Mi s-au întipărit cel mai mult niște fraze ale oamenilor, fraze care mai târziu, oarecum, s-au reflectat în rezultatul alegerilor: „Am votat pentru un Parlament fără hoți și bandiței”, „Vrem să-i fluturăm din Parlament pe cei care fură”, „Kuliokul a secătuit. Țarul a dat puțin la aceste alegeri”, spune reportera Marina Gorbatovschi.

Reporterii ZdG au comunicat foarte mult cu cetățenii, răspunzând la solicitările oamenilor din diferite raioane ale R. Moldova, dar și din diferite țări în care avem o diasporă activă.

Aliona Ciurcă îngrijește de mai mulți ani rubrica „Diaspora” la ZdG, de aceea a petrecut ziua de 11 iulie în comunicare non-stop cu cetățenii moldoveni de peste hotare.  „Mulțumim celor care ne-au transmis fotografii și materiale video de la secțiile din diferite colțuri ale lumii”, spune Aliona Ciurcă.

ZdG a informat non-stop, pe parcursul zilei de ieri, și publicul de limbă rusă, oferindu-le vorbitorilor de limbă rusă atât din R.Moldova, cât și din străinătate, posibilități de a se informa complex și rapid despre mersul votării. 

Cei 15 membri ai echipei au fost implicați în activități de documentare, scriere a textelor, filmare, editare video. Asta ar însemna că pe parcursul zilei de ieri echipa a donat publicului său peste 120 de ore de muncă în doar 24 de ore. În total, pe parcursul zilei de ieri reporterii ZdG au scris 89 de știri, au elaborat 11 materiale video și două transmisiuni live din teritoriu.

Cristina Dulea este lidera echipei de la știri și, alături de colege, a contat foarte mult pe sprijinul cititorilor, adresându-le și un mesaj: „Vă mulțumim că ați fost alături de noi, ne-ați ajutat să obținem cele mai bune imagini din diasporă, ne-ați semnalat problemele cu care v-ați confruntat, dar ne-ați împărtășit și din entuziasmul vostru. Voi ne susțineți citindu-ne, distribuind și comentând știrile ZdG, iar aceasta este cea mai mare răsplată pentru familia ZdG”.

Redacția aduce mulțumiri Cristinei, Elenei, Milenei, Loredanei, Marinei, Alionei, lui Victor și Anatolie, Victoriei, Danielei, Olgăi, lui Andrei, Dan și Igor, membrii echipei implicați în activitatea zilei de 11 iulie.

Mulțumim audienței pentru că ați ales să citiți ZdG. Vă informăm că, în noaptea alegerilor, ultimele informații noi au fost publicate pe site la ora 2:30, iar a doua zi la ora 7 colegii de la ZdG erau din nou la muncă. Indiferent de forțele politice care au obținut mandate în noul legislativ, ZdG va continua să facă ceea ce știe mai bine: să monitorizeze banii publici, actele de corupție, activitatea justiției și încălcarea drepturilor omului.

ZdG nu ar fi atât de bun fără cititorii și abonații săi, dar cu siguranță ar reuși și mai puține fără susținătorii săi, în primul rând cei 164 de donatori de pe Patreon. Mulțumim fiecărui susținător în parte și sperăm ca numărul de susținători să crească, ca să facem posibil ZdG în continuare.