Principală  —  IMPORTANTE   —   100 de echipamente de ventilație…

100 de echipamente de ventilație non-invazivă, donate de UE și OMS spitalelor din R. Moldova

sursa: MS

Spitalele din Republica Moldova vor fi dotate cu 100 de echipamente de ventilație non-invazivă (BiPAP-uri), aparate indispensabile în tratamentul afecțiunilor respiratorii, care vor contribui la consolidarea capacităților naționale de luptă împotriva pandemiei COVID-19. Echipamentul, care costă circa 444 de mii de euro, a fost procurat și donat grație suportului financiar al Uniunii Europene și asistenței tehnice a Organizației Mondiale a Sănătății.

„Cu toții conștientizăm necesitatea oxigenoterapiei în tratamentul insuficienței respiratorii și a afecțiunilor respiratorii cronice, iar această donație vine în ajutorul pacienților prin oferirea de suport de oxigen. Suntem recunoscători Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății pentru tot suportul oferit și pentru că sunt alături de noi în combaterea virusului nemilos, care până acum a curmat viețile a peste 9300 de oameni din țara noastră”, a declarat Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății, în cadrul ceremoniei de donație.

BiPAP-urile sunt dispozitive de ventilație non-invazivă (BiPAP – Bi-level Positive Airway Pressure), care asigură livrarea oxigenului către pacienți prin intermediul unei măști de față și, prin urmare, elimină necesitatea unei căi respiratorii endotraheale (intubării). BiPAP-urile contribuie la reducerea activității de respirație și îmbunătățirea schimbului de gaze. Aparatul este utilizat la îngrijirea pacienților cu boli respiratorii cronice și cu COVID-19.

„Uniunea Europeană este mereu alături de Republica Moldova. Pandemia ne-a demonstrat cât de importantă este solidaritatea și unitatea în salvarea de vieți. UE este alături de țară și cetățeni prin intermediul Proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil. Prin intermediul acestei donații, ne propunem să atenuăm impactul pandemiei COVID-19 în Republica Moldova și să contribuim la fortificarea sistemului naţional de sănătate pe termen lung”, a menționat Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Ajutorul face parte din Proiectul Uniunii Europene și OMS „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, implementat în perioada 2021-2024, care are drept obiectiv general atenuarea impactului pandemiei COVID-19 în R. Moldova și fortificarea sistemului național de sănătate pe termen lung. Acțiunile incluse în proiect sunt axate pe consolidarea capacităților naționale de răspuns la situația de urgență de sănătate publică COVID-19, consolidarea gestionării furnizării de servicii medicale esențiale și reziliența acestora. Proiectul are o valoare totală de 5,1 mln de euro.