Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Un fost vicepreședinte al PLDM…

Un fost vicepreședinte al PLDM a devenit secretarul general al Partidului Platforma DA

Ion Terguță, fost vicepreședinte al PLDM, a fost ales, cu unanimitate de voturi, secretarul general al Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”.

„Un om cunoscut. Este un om deosebit”, a precizat Andrei Năstase, președintele Partidului „Platforma DA”.

Ion Terguță a fost ales anterior vicepreședinte al PLDM în luna iulie 2018, după ce, din luna noiembrie 2017, a exercitat funcția de purtător de cuvânt al partidului, acestea fiind primele sale legături oficiale cu politica.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, candidatul Blocului ACUM nu a deținut funcții publice și nu a depus declarații de avere și interese. În declarația depusă la CEC în campania electorală 2019, care cuprinde anii 2017 și 2018, Ion Terguță arată că a câștigat, în acești doi ani, 686.109 lei de la trei locuri de muncă – asociațiile obștești „Media Alternativa”, „Sănătate pentru tineri” și de la PLDM. Soția sa a avut un venit similar de la „Amnesty International Moldova”.

Ion Terguță este proprietarul a două terenuri, unul obținut în anul 1992 și altul în 2012, și al unui apartament dobândit în anul 2007, cu suprafața de 74 m. p. El indică, de asemenea, faptul că deține și o construcție nefinalizată, cu suprafața de 212 m. p.  Familia sa are și două autoturisme: un Honda C-RV fabricat în 2008 și dobândit în 2010, și o Toyota Auris din 2011, cumpărată în anul 2017 cu 115 000 de lei. Conform informațiilor din registrul Agenției Servicii Publice, nici Ion Terguță, nici soția sa, nu dețin calitatea de fondatori sau administratori de firme pe teritoriul R. Moldova.

Andrei Năstase a făcut și alte declarații după ședința Ligii Aleșilor Locali a formațiunii, dar și după ședința Consiliului Politic al formațiunii.

Acesta a precizat că formațiunea sa „regretă lipsa consensului partidelor pro-europene pentru a înainta un candidat comun la alegerile parlamentare anticipate din circumscripția Hâncești. „Acest lucru facilitează victoria candidatului socialiștilor”, a punctat politicianul.

„Facem un ultim apel în vederea remedierii situației în vederea susținerii unui candidat unic la aceste alegeri. Platforma DA nu mai poate să-și asume sacrificiul politic unilateral”, a precizat Năstase, care susține că „a constatat și lipsa progresului pentru identificarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale din aceast toamnă”. Năstate a precizat, în context, că „în cazul în care propunerea noastră nu va fi agreată, Platforma DA va înainta un candidat propriu pentru alegerile prezindențiale”.