Sfaturi de la cel mai longeviv primar al Chișinăului pentru Andrei Năstase

Serafim Urechean, cel mai longeviv primar al mun. Chișinău din perioada independenței R. Moldova, exercitându-și mandatul în perioada 1994-2005, îi recomandă noului primar ales al capitalei, Andrei Năstase, să-şi găsească susţinere în Consiliul Muncipal Chişinău (CMC) şi să angajeze oameni cu aptitudini manageriale în cadrul Primăriei. Asta deoarece, susține Urechean, fără sprijinul CMC este imposibil să rezolvi principalele probleme ale chişinăuienilor: drumurile rele, salubrizarea precară, prelucrarea apelor reziduale, construcţiile ilegale sau parcările.

„Lui Năstase îi va fi foarte greu să conlucreze cu CMC. Una dintre problemele cheie, care i-ar da posibilitate lui Năstase să rezolve măcar ceva din problemele municipalităţii, este conlucrarea cu CMC. În primul rând, Andrei Năstase trebuie să-şi creeze perspectiva şi apoi să înceapă soluţionarea problemelor. Să găsească susţinere la CMC şi, sigur, conlucrare cu organele centrale ale statului. Fără aceste două chestiuni cheie, practic e imposibil să hotărască ceva. Trebuie să depună efort pentru a găsi un numitor comun la nivel de trezire a intereselor CMC şi organelor centrale ale statului pentru necesităţile mun. Chişinău”, sunt sfaturile oferite de Serafim Urechean pentru noul primar ales al mun. Chișinău.

Întrebat de ZdG care sunt principalele probleme care trebuie soluţionate de Andrei Năstase, ex-primarul Serafim Urechean a enumerat: „Drumurile, salubrizarea oraşului şi prelucrarea apelor reziduale. Asta n-o să dovedească într-un an, dar pentru a da start soluţionării acestor probleme are toate şansele”.

Totodată, Urechean a reiterat problema parcărilor şi a construcţiilor ilegale. „Problema parcărilor este foarte importantă. Pe când eram eu primar, am rezervat terenuri pentru construcţia parcărilor. Acestor terenuri le-a fost schimbată statutul pe parcurs şi au fost puse la dispoziţie pentru construcţia blocurilor locative. Altă problemă este ignorarea planului general de dezvoltare a municipalităţii întărit de Guvern în anul 1989. Folosirea abuzivă şi distribuirea coruptibilă a terenurilor în parcurile Valea Morilor, Valea Trandafirilor şi Dendrariu. Aceste grădini publice sunt practic pe cale de dispariţie. Conform statutului Dendrariu – mai aproape de 50 de metri de parc nu trebuie amplasat niciun bloc, mai ales supraetajat. Aceste cerinţe au fost ignorate în ultimii 10 ani”, zice Serafim Urechea, care are și câteva recomandări pentru noul primar Andrei Năstase pentru procesul de crearea a unei echipe.

„El are dreptul să aleagă viceprimarii, pretorii de sectoare şi şefii de subdiviziuni. Eu cred că el o să alunece pe filiera de a angaja oameni din partid, după principiul „las să fie prost, dar de-al nostru”. Trebuie să-şi aleagă specialişti în domeniu, deoarece Năstase nu are timp pentru ai învăţa. Năstase nu are cunoştinţe necesare pentru a garanta un management stabil. Poate ca jurist este bun, dar ca manager lasă de dorit şi numai angajarea în câmpul muncii a oamenilor cu cunoştinţe manageriale îi poate garanta un oarecare success într-un termen scurt”, precizează Urechean.

Andrei Năstase a fost ales noul primar al mun. Chișinău în urma alegerilor din 3 iunie 3018. Mandatul acestuia va fi de doar un an, până în iunie 2019.

Ce să nu facă Andrei Năstase? „Trebuie să muncească mult şi să ia pildă de la fostul primar Serafim Urechean, care de 1-2 ori pe săptămână, la ora 3 noaptea, era deja la lucru. Să nu aştepte ora 8 dimineaţa. Să fie receptiv cu oamenii. Să nu împartă Chişinăul în „ai noştri” şi „ai lor”. Primarul trebuie să fie imparţial. Chişinăul iubeşte stabilitatea şi atenţia. Să intre în cartierele oraşului. Fiecare proiect să fie testat împreună cu specialiştii înainte de a-i da start. Câteva eşecuri la rând şi cu asta s-a terminat cariera. Oamenii privesc primarul ca pe un tată al municipalităţii”, conchide Urechean.

Citiți și: Cum a comentat fostul primar, Dorin Chirtoacă, victoria lui Andrei Năstase

Andrei Năstase este doar al treilea primar al mun. Chișinău prin vot direct. Primul primar al oraşului Chişinău din perioada independenței R. Moldova a fost Nicolae Costin care a deţinut un mandat în perioada 1990-1994. În anul 1994 la cârma Chişinăului a venit Serafim Urechean care a condus municipiul timp de 11 ani, fiind cel mai logeviv primar după Carol Schmidt (1877-1903). Inițial, Urechean a fost desemnat în funcție de președintele R. Moldova, iar în 1999 a devenit primul primar ales prin vot direct al capitalei. În perioada anilor 2005-2007, Capitala a fost administrată de către doi primari interimari: Vasile Ursu (aprilie 2005-ianuarie2007) şi Veaceslav Iordan care a deţinut această funcţie timp de 5 luni în anul 2007. În anul 2007, chişinăuienii îl aleg primar pe Dorin Chirtoacă, care a câştigat trei mandate consecutive, fiind primar de Chişinău până-n anul 2017. După ce Chirtoacă a demisionat, la scurt timp după ce a fost suspendat din funcție, reţinut şi judecat în dosarul parcărilor cu plată – Primăria Chişinău a fost condusă, inițial, de viceprimarul Nistor Grozavu, iar ulterior, timp de 4 luni, de Silvia Radu, primară interimară. În ultima lună, după ce Radu a degrevat din funcție pentru a candida la alegerile locale anticipate, Primăria a fost gestionată de viceprimarul Ruslan Codreanu, cel care a fost numit în funcție de către un alt viceprimar, Nistor Grozavu.

Candidatul comun al Platformei DA, PAS și PLDM, Andrei Năstase, a acumulat majoritatea voturilor în turul doi de scrutin al alegerilor locale noi din mun. Chișinău, care au avut loc duminică, 3 iunie. Andrei Năstase a acumulat 52,57% din voturi, iar Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor, a adunat 47,43%.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Traian Harașosfetiuc

  AL DOILEA BOBÂRNAC ÎN BOSTANUL CLĂPĂUG AL OLIGARHULUI FĂȚARNIC ȘI VICLEAN PLAHOTNIUK

  Și chiar ne-a fost de foarte bun augur primul bobârnac lansat acum două săptămâni cu atâta satisfacție și plăcere de chișinăuieni în bostanul clăpăug al oligarhului fățarnic și viclean Plahotniuk. Astăzi, al doilea bobârnac aplicat oligarhului și acoliților lui, monstrului mancurt Dodon și escrocului evreu Șor cu nu mai puțină satisfacție și plăcere este o continuare logică și foarte importantă, fiindcă ne dovedește, că moldovenii au înțeles bine minciuna ticăloasă a oligarhului. Oligarhul nu este proeuropean și cu atât mai mult nu este unionist, iar monstrul mancurt Dodon a fost erijat de oligarh ca o fumigenă pentru a-și masca șmecheriile și în primul rând cea mai ticăloasă dintre ele, care este capturarea țării.

  Degeaba încearcă să ne trâmbițeze unul dintre septuagenarii turbați pe paginile
  Ziarului Național, cum că cică “victoria lui Năstase este un prim semn de întrebare
  asupra gradului de “capturare” a statului. Știm noi bine, moșnege “trompetist” al
  regimului oligarhic Plahotniuk, în ce măsură ne este capturat statul și n-avem nevoie de un beșinos fățarnic ca tine, care îl numea în fel și chip pe dl Andrei Năstase înainte de turul doi al alegerilor municipale, să ne spuie el, acest lucru. Și apoi ce grad de capturare mai mare ai mai vrut moșnege, pupincurist? Ai vrut ca oligarhul tău să falsifice pe față alegerile? Ai uitat cum se numește respectivul? “Plahotniuk”, adică pe limba noastră “fiul răului din umbră” sau mai popular spus “strigoi” și tot ce face el este făcut din umbră sau chiar din întuneric, cu fățărnicie și viclenie, prefăcându-se democrat și proeuropean, ceia ce nu l-a împiedicat să-l erigeze pe monstrul mancurt Dodon, unul din puținii bufoni, care i-au mai rămas țarului rus la curte, președinte al Republicii Moldova.

  Foarte mult a contribuit l-a aplicarea celor două bobârnace în bostanul clăpăug al
  oligarhului și inacțiunea justiției lui capturate, justiție a lá Plahotniuk și-n primul rând “epopeia” escrocului Șor, care a furat suma enormă de 2,9 miliarde de
  dolari de la poporul moldovenesc și n-a stat la pușcărie nici măcar o singură zi,
  și n-a întors nici măcar un leu din enorma sumă furată, dar totuși rolul hotărâtor
  l-a avut capturarea justiției, capturarea Parlamentului, guvernul de buzunar cu
  penali, votul mixt al dihorului “academician” Nicolae Dabija. Apropo, referitor la
  ultimul, învățătorii pensionari poate că-i mai citesc “Literatura și Arta” din
  inerție sau nostalgie, dar etapa în care credeau în trăsnaiea, cum că oligarhul
  fățarnic și viclean Plahotniuk ne este pavăză împotriva monstrului mancurt Dodon a fost depășită demult.

  Cineva, cu câteva zile înaintea turului doi al alegerilor municipale, ne trăgea cu
  deznădăjde clopotele: “Ion-Ivan Céban-Cebán este mancurt. Oare nouă ne trebuie
  primar general de Chișinău, mancurt? Nu ne ajunge președinte mancurt? Păi ăsta,
  președintele, măcar în familie vorbește “moldovenește”, iar în familia mancurtului
  Ion-Ivan Céban-Cebán din Zaika și Medvejka nu se mai iese! Adevărată taiga siberiană, nu altceva.” Știa omul ce știa și într-adevăr, imediat după ce au fost anunțate rezultatele, Ion-Ivan Céban-Cebán a scris pe Facebook un mesaj „emoționant” dedicat soției sale: “So scitom ili na scite Zaia, edu domoi” – (Cu scut sau pe scut Zaya, eu vin acasă). Răspunsul soției sale nu s-a lăsat așteptat: “Ne pecealisia, gleadi veselei. Jdu tebea, kak mojno scorei.” – (Nu fi trist, fii optimist. Te aștept cât mai repede). Că, cei doi vorbesc în versuri, ca Romeo și Julieta la Shakespeare, oarecum ne amuză, dar că nu vor și nu știu să vorbească în limba țării, în care primul se vrea primar general, nu poate decât să ne întristeze.

  Monstrul mancurt prorus, președintele Igor Dodon se jăluie, că “în Chișinău s-a dat iarăși un vot geopolitic, s-a votat ideologia, nu competența managerială reală”.
  Culmea ipocriziei să afirme acest lucru un dogmatic bolșevic, care toată viața și-a
  petrecut-o, conspectând tâmpeniile banditului bolșevic Lenin și a “profesorilor” lui
  buimăciți Karl Marks și Friedrich Engels. Cine, ca cine, dar cineva mai ideologic și
  dogmatic, ca liderul socialist, monstrul mancurt prorus președinte al Republicii
  Moldova Igor Dodon în țara noastră capturată, nici că e. Cât despre “competența
  managerială reală” a mancurtului lui, Ion-Ivan Céban-Cebán s-o lase mai moale, că
  știm noi ce poate “gorlopanul”, conform caracteristicii, pe care i-a dat-o cândva
  fostul lui șef de partid, Vladimir Voronin: “Un specialist în megafon, nu mai mult.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *