Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Referendumul lui Dodon, de 75…

Referendumul lui Dodon, de 75 de mil. de lei, nu va avea loc! Președintele acuză Curtea Constituțională de politizare

Referendumul republican consultativ, inițiat prin decretul președintelui Igor Dodon pentru 24 septembrie curent, nu va mai avea loc. La 27 iulie, după ce a examinat cele patru întrebări pe care șeful statului intenționa să le adreseze cetățenilor, Curtea Constituțională a stabilit că acestea depășesc competențele de funcție ale lui Igor Dodon și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum.

La 28 martie Igor Dodon  a semnat un decret cu privire la organizarea unui referendum consultativ pe 27 septembrie curent, estimat de Comisia Electorală Centrală la 75 de mil. de lei, când cetățenii erau îndemnați să se pronunțe pe patru subiecte. Întrebările la care cetățenii urmau să răspundă cu „DA” sau „NU” sunt:

  1. Susțineți abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 octombrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015?

  2. Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?

  3. Susțineți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71?

  4. Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?

La 3 aprilie însă, liberalii au contestat  constituționalitatea deciziei și au depus la CC o sesizare privind controlul constituţionalităţii Decretului  privind desfășurarea referendumului republican consultativ nr.105 din 28 martie 2017.

Respectiv, astăzi, 27 iulie, Curtea a declarat neconstituțional Decretul semnat de Dodon, stabilind că „este contrar spiritului și literei Constituției ca Președintele, sub „acoperirea” sintagmei „probleme de interes național”, să poată iniția un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic”.

„Suplimentar, Curtea subliniat că întrebările propuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului (exigența de validitate) și nu asigură formarea neviciată a voinței suverane a alegătorului”, scrie CC într-un comunicat de presă.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Reacția sa referitor la hotărârea CC, igor Dodon a publicat-o pe pagina sa de Facebook. Șeful statului a interpretat-o drept „o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național”.

„CC-ul a făcut uz de diverse acrobații juridice pentru a anula referendumul, probabil la sugestia guvernării, dar și fiindcă membrii CC sunt cetățeni români panicați de efectele sociale ale referendumului. Prin decizia de azi, Curtea Constituțională a demonstrat o dată în plus că este profund politizată, părtinitoare și supusă în mod vădit anumitor influențe ideologice. Jurământul pentru obținerea celei de-a doua cetățenii se face simțit la fiecare decizie a membrilor Curții”, scrie Dodon, precizând că „majoritatea parlamentară și partidele de dreapta-unioniste se tem de referendumul pro-Moldova inițiat de președinte și au decis să blocheze acțiunile mele, trădându-și din nou slăbiciunea și teama”.

 

Igor Dodon a declarat că la 28 iulie urmează să fie convocată ședința Consilului Republican al PSRM unde va fi luată o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui.