Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raport: Neregulile depistate de Promo-LEX…

Raport: Neregulile depistate de Promo-LEX în ultimele zile de campanie electorală

Asociația Promo-LEX a prezentat Raportul nr. 5 privind misiunea de observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. În perioada 6 – 20 februarie s-au constatat mai multe nereguli, printre care: utilizarea resurselor administrative, intimidare, discursuri instigatoare la ură, discriminare în mesajele concurenților, oferirea cadourilor cu tentă electorală, dar și amplasarea publicității în locuri neautorizate.

Misiunea de Observare (MO) Promo- LEX constată practic o dublare a numărului de activități electorale, comparativ cu primele două săptămâni de campanie. Au fost atestate cel puțin 1 085 evenimente electorale: 31% – PDM; 22% – PSRM, 12% – PPȘ, 11% – Blocul ACUM și PN -6%.

Totodată, în perioada monitorizată s-au constatat cel puțin trei cazuri de utilizare a publicității electorale, fără respectarea cerințelor înaintate față de materialele publicitare, și cel puțin 65 de cazuri de amplasare a publicității în locuri neautorizate.

Intimidare, incitare la ură și discriminări

Misiunea a identificat cel puțin patru cazuri în care concurenții electorali au generat mesaje discriminatorii sau alte forme de intoleranță în spațiul public, dintre care: PSRM –2 situații; Blocul ACUM și candidatul independent Dumitru Cebotărescu – 1. De cealaltă parte, concurenții care au fost vizați în discursul de ură sunt: Blocul ACUM – de 6 ori, iar PL, PDM, PPȘ și candidatul independent Valeriu Ghilețchi – câte o dată. Cel mai mult sunt exploatate prejudecățile sexiste, stereotipurile de gen în societate (5 cazuri) și exprimările homofobe (4 cazuri). Observatorii MO Promo-LEX au raportat de asemenea 5 cazuri de intimidări/violență cu implicarea candidaților.

Conflictele electorale

În perioada monitorizată, în cadrul Consiliilor Electorale de Circumscripție au fost depuse 4 contestații, la Comisia Electorală Centrală (CEC) – 24 contestații. În privința a 30 de contestații a fost luată o hotărâre. Acestea au inclus 13 cereri de chemare în judecată în materie electorală, la nivelul Curții de Apel au fost depuse 3 cereri de chemare în judecată împotriva CEC și nouă cereri de apel împotriva hotărârilor emise de judecătoriile Chișinău, Comrat, Drochia, Hâncești și Orhei. La Curtea Supremă de Justiție au fost depuse 10 cereri de recurs. Majoritatea contestațiilor (23) au fost depuse de reprezentanții formațiunilor politice (14 -PSRM, 3 -PL, 3 -Blocul ACUM, 2 -PPȘ, 1-PCRM), o contestație fiind depusă de un candidat independent.

Finanțarea în campania electorală

În perioada 2 – 15 februarie 2019, 90% din actorii electorali au depus la CEC rapoarte privind finanțarea campaniei electorale. Sursele de finanțare le-au constituit donațiile din partea persoanelor juridice și a persoanelor fizice, dar și donațiile materiale din partea concurenților electorali. Concurenții electorali au cheltuit peste 24 de milioane de lei în total, iar Asociația „Promo-LEX” anunță că a înregistrat cazuri când persoane fizice au donat partidelor o sumă mai mare decât plafonul stabilit de Comisia Electorală Centrală (CEC) de 75 de mii de lei. În acelaşi context , multe semne de întrebare lasă donațiile făcute de persoane juridice Partidului Șor, unele dintre care sunt peste plafonul legal, iar altele au avut anterior contracte cu statul și nu avea voie să facă donații pentru partide.

Raportul a fost elaborat în cadrul Misiunii de Observare a Alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 desfășurată de Asociația Promo-LEX. Raportul integral poate fi accesat aici.