Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PSRM, după propunerea Maiei Sandu:…

PSRM, după propunerea Maiei Sandu: „Unica soluție este să-și retragă proiectul privind asumarea răspunderii”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) insistă că unica ieșire din criza politică este ca Maia Sandu să-și retragă proiectul de asumare a răspunderii privind modificarea Legii Procuraturii.

Potrivit socialistului Vasile Bolea, în cadrul ședinței, fracțiunea PSRM a decis că „reiterează aceeași idee pe care am lansat-o săptămâna trecută; în caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului se va dezbate moțiunea de cenzură”.

„Faptul că dumneaei a venit cu această propunere vorbește despre un singur fapt: nu a existat nicio urgență în vederea asumării răspunderii Guvernului. Și Constituția, și mai multe hotărâri ale Curții Constituționale vorbesc despre un singur lucru: această procedură de angajare a răspunderii are la baza sa maximă celeritate și urgență pentru luarea unor decizii atunci când există unele situații in extremis”, a declarat secretarul fracțiunii PSRM în cadrul unui briefing de presă.

Totodată, potrivit acestuia, Comisia de la Veneția nu examinează și nu avizează legi care au intrat în vigoare, ci proiecte de legi care urmează a fi adoptate de parlamentele țărilor suverane.

„Dacă ne retragem moțiunea de cenzură, proiectul devine lege și, respectiv, chiar dacă va fi transmis Comisiei pentru a da un aviz, ea nu dă avize pe legi”, a menționat el.

Socialistul a mai adăugat că Guvernul mai are timp să retragă proiectul de asumare a răspunderii, precizând că astăzi, la ora 16:00, Biroul permanent al Parlamentului urmează să decidă cu privire la convocarea ședinței.

După intrarea legii în vigoare, pentru a activa regimul nou de preselectare a candidaților și retragerea moțiunii de cenzură, noi vom expedia legea pentru care ne-am asumat răspunderea spre expertizare Comisiei de la Veneția. Îmi asum angajamentul public să nu expediez lista scurtă de candidați către CSP înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneția asupra acestei legi”, a fost propunerea înaintată de șefa Executivului, Maia Sandu, pentru socialiști.

La 6 noiembrie, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru o lege care vizează schimbarea modalității de preselectare a candidaților la funcția de procuror general. Potrivit Maiei Sandu, aceasta ar fi „singura soluție posibilă pentru a evita riscul numirii unui procuror general cu probleme de integritate pentru următorii 7 ani ”.

La 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului Sandu în contextul angajării răspunderii în fața Parlamentului asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură, în sensul în care prim-ministrul să fie cel care preselectează candidații la funcția de procuror general.