Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Premierul cere Ministerului Justiției să…

Premierul cere Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de invalidare a alegerilor

După ce partenerii externi s-au arătat îngrijorați de invalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău, și au calificat-o ca fiind o amenințare la adresa democrației în R. Moldova, Pavel Filip cere Ministerului Justiției să analizeze deciziile instanțelor de judecată privind invalidarea mandatului lui Năstase. Premierul a cerut ca această analiză să fie gata până pe 3 iulie.

„Am urmărit deciziile instanțelor de judecată care au provocat tensiuni și semne de întrebare. Am văzut și declarațiile partenerilor noștri externe și reacțiile care au urmat. Vreau să solicit Ministerului Justiției să facă o analiză a cadrului legislativ și prevederilor în baza cărora au fost luate deciziile de invalidare a alegerilor. Vreau să înțelegem cât mai bine ce din legislația electorală este ok , ce nu este bine și ce a dus la calificarea agitației electorale și dacă unele prevederi trebuie să nu existe”, a menționat premierul în deschiderea ședinței de Guvern.

Prim-ministrul a dispus și analiza deciziilor luate anterior de instanțele de judecată, la solicitarea socialiștilor, care au semnalat încălcări în procesul electoral. Pavel Filip a mai precizat că în recenta sa vizită la Washington a avut discuții în care mai multe persoane s-au arătat mirate de „ziua tăcerii”, pentru că în SUA nu există o astfel de zi.

„Din punctul meu de vedere, fiecare încearcă să își facă agitație într-un mod sau altul. Aș exclude ziua tăcerii, dar e o părere personală și nu insist pe ea. Legiuitorii trebuie să se expună, pentru că risc să intru într-un domeniu ce nu îmi aparține”, a adăugat premierul.

Pavel Filip a declarat că a avut și o discuție cu președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a promis că va crea un grup de lucru pe platforma Parlamentului în care se va veni cu soluții pentru îmbunătățirea legislației.

La o discuție publică în cadrul vizitei sale la Washington, premierul a menționat că guvernarea nu are de câștigat pe urma invalidării alegerilor și că prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) există riscul ca R. Moldova să nu beneficieze de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Deciziile instanțelor din R. Moldova privind invalidarea scrutinului local nou din mun. Chișinău, câștigat cu peste 52% din voturi de liderul PPDA, Andrei Năstase, au generat reacții dure din partea politicienilor și oficialilor europeni, a reprezentanților misiunilor diplomatice din spațiul UE, dar și din SUA și Canada. Partenerii externi ai R. Moldova s-au arătat surprinși de deciziile justiției din R. Moldova și au precizat că acestea subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului.