Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Motivul pentru care ultima probă…

Motivul pentru care ultima probă pentru selectarea unui candidat la funția de director al ANRE a fost amânată

Proba, privind audierea candidaților selectați pentru funcția de director al Consiliului de Administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care urmă să aibă loc astăzi, 23 septembrie, la Parlament, a fost amânată. Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Igor Munteanu, a cerut ca audierile să fie amânate pentru că, spune el, membrii Comisiei au primit câteva date care atentează la criteriile de integritate ale aspiranților și care urmează să fie verificate.

„Am indentificat niște documente care au venit pe adresa Comisiei în ultimele zile, ceea ce solicită o verificare suplimentară. Aceste documente indică asupra unor necorespunderi care afectează criteriile de integritate și criteriile de profesionalism ale candidaților care au fost admiși pentru ultima etapă. Urmează sa le verificam”, a declarat Igor Munteanu.

Astfel, membrii Comisiei susțin că abia după ce vor fi verificate informațiile primite vor anunța când ar putea fi organizată ultima probă privind desemnarea directorului ANRE.

La începutul lunii august curent, pentru proba de interviu a concursului pentru o funcție de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au fost selectați doi candidați dintre cei cinci care au depus dosarele.

Iacov Timciuc este în prezent șef al Departamentului Supravegherii Energetice din cadrul ANRE. Anterior, acesta a fost șeful Inspectoratului Energetic de Stat. Totodată, în 2009, pentru o perioadă de circa trei luni, a deținut funcția de ministru al Administrației Publice Locale, din 2001 până în 2005 a condus Ministerul Energeticii, iar înainte de aceasta a fost prim-viceministrul Economiei. La fel, Timciuc a mai fost deputat și ambasador în China și Coreea. Acesta este specialist în relații internaționale și inginer în domeniul tehnicii electronice.

Și Lilian Barcaru activează actualmente la ANRE, ocupând funcția de șef al secției Calitate din cadrul Departamentului investiții și calitate. În perioada 2002-2008, el a fost specialist principal la Departamentul reglementări și licențiere din cadrul ANRE. Anterior a lucrat la SIS și la UTM. Bracaru este licențiat în Sisteme și rețele electroenergetice și Business și administrarea afacerilor.

În decembrie 2018, toți cei cinci directori ai ANRE și-au dat demisia. Contactat atunci de ZdG, directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a declarat că și-a dat demisia din motive personale și nu poate oferi mai multe detalii despre demisia in corpore a membrilor Consiliului de Administrație al ANRE.

Ulterior, în februarie 2019, fosta guvernare i-a numit în funcția de directori la ANRE pe fostul președinte al Curții de Conturi, Veaceslav Untilă, pe deputații Ștefan Creangă și Eugen Carpov, dar și pe fostul ministru Octavian Calmîc.