Principală  —  IMPORTANTE   —   Motivul pentru care Gheorghe Petic…

Motivul pentru care Gheorghe Petic ar putea fi eliberat din arest

Gheorghe Petic, președintele Organizației teritoriale al Partidului Politic Platforma DA la Ungheni a fost inclus în lista candidaților Blocului Electoral ACUM pe lista națională. Avocații ar urma să solicite eliberarea acestuia din arest pentru a putea participa în cursa electorală. În cazul în care instanța va respinge cererea, autoritățile sunt obligate să-i asigure lui Gheorghe Petic condițiile necesare pentru a face campanie electorală din penitenciar, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocata Angela Istrate.

„Astăzi am făcut o cerere de schimbare a măsurii preventive din arest în garanția personală a mea, a soțului meu și a avocatului Adrian Cojocaru. Instanța a respins cererea, dar la ședință nu a fost prezentat faptul că dumnealui este inclus în listă, deoarece la momentul când s-a preconizat ședința nu dețineam informații despre lista respectivă. Noi contestăm încheierea respectivă la Curtea de Apel și deja acolo vom prezenta lista dată”, a declarat  pentru ZdG Angela Istrate, avocata lui Gheorghe Petic.

Avocata a mai declarat că în situația dată poate fi invocat și precedentul lui Ilan Șor, învinuit în dosarul devalizării Băncii de Economii. În 2015 Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a participa în cursa electorală pentru postul de primar al oraşului Orhei.

„În cazul în care măsura preventivă nu va fi schimbată, nimeni nu-l împiedică pe Gheorghe Petic să facă campanie electorală chiar din penitenciar. Eu cred autorităților le va fi mult mai difcil să asigure această campanie decât să-l elibereze, cu atât mai mult că dumnealui este învinuit de o crimă mai puțin gravă, nu este o crimă gravă, excepțional de gravă sau deosebit de gravă”, susține Angela Istrate.

Potrivit art. 51, alin. 4 din Codul Electoral, „pe durata  perioadei electorale, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), reţinerea lui Gheorghe Petic a avut loc pe 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni, care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu.

Liderul partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat și consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Gheorghe Petic s-a remarcat în ultimele luni din 2018 prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Poliției de Frontieră.

Foto: facebook.com/gheorghe.petic.12