Motivul pentru care Gheorghe Petic ar putea fi eliberat din arest

Gheorghe Petic, președintele Organizației teritoriale al Partidului Politic Platforma DA la Ungheni a fost inclus în lista candidaților Blocului Electoral ACUM pe lista națională. Avocații ar urma să solicite eliberarea acestuia din arest pentru a putea participa în cursa electorală. În cazul în care instanța va respinge cererea, autoritățile sunt obligate să-i asigure lui Gheorghe Petic condițiile necesare pentru a face campanie electorală din penitenciar, a declarat pentru Ziarul de Gardă avocata Angela Istrate.

„Astăzi am făcut o cerere de schimbare a măsurii preventive din arest în garanția personală a mea, a soțului meu și a avocatului Adrian Cojocaru. Instanța a respins cererea, dar la ședință nu a fost prezentat faptul că dumnealui este inclus în listă, deoarece la momentul când s-a preconizat ședința nu dețineam informații despre lista respectivă. Noi contestăm încheierea respectivă la Curtea de Apel și deja acolo vom prezenta lista dată”, a declarat  pentru ZdG Angela Istrate, avocata lui Gheorghe Petic.

Avocata a mai declarat că în situația dată poate fi invocat și precedentul lui Ilan Șor, învinuit în dosarul devalizării Băncii de Economii. În 2015 Ilan Șor a fost eliberat din arest la domiciliu pentru a participa în cursa electorală pentru postul de primar al oraşului Orhei.

„În cazul în care măsura preventivă nu va fi schimbată, nimeni nu-l împiedică pe Gheorghe Petic să facă campanie electorală chiar din penitenciar. Eu cred autorităților le va fi mult mai difcil să asigure această campanie decât să-l elibereze, cu atât mai mult că dumnealui este învinuit de o crimă mai puțin gravă, nu este o crimă gravă, excepțional de gravă sau deosebit de gravă”, susține Angela Istrate.

Potrivit art. 51, alin. 4 din Codul Electoral, „pe durata  perioadei electorale, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără consimţămîntul organului electoral care i-a înregistrat, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante, cu excepţia cazurilor de infracţiuni flagrante”.

Potrivit Inspectoratului General de Poliție (IGP), reţinerea lui Gheorghe Petic a avut loc pe 12 octombrie 2018, după ce la Centrul Unic 112 a telefonat o locuitoare a orașului Ungheni, care a cerut ajutor și intervenția poliției. Persoana a reclamat telefonic faptul că a fost agresată fizic și apoi violată în propriul domiciliu.

Liderul partidului PPDA de la Ungheni pledează nevinovat și consideră că ar fi vorba de o înscenare motivată de activitatea sa politică. Gheorghe Petic s-a remarcat în ultimele luni din 2018 prin mai multe acuzații aduse factorilor de decizie din cadrul Poliției de Frontieră.

Foto: facebook.com/gheorghe.petic.12

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *