Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mihai Popșoi a renunțat la…

Mihai Popșoi a renunțat la șefia Comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional întreprins de PD”

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a demisionat din funcția de președinte al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale”, în perioada 8-14 iunie. Acesta și-a dat demisia din moment ce foștii judecători ai Curții Constituționale nu s-au prezentat la audierile planificate pentru 5 decembrie.

Am luat această decizie în legătură cu faptul că recent s-a format o nouă majoritate parlamentară, iar actorii principali (ex-judecătorii Curții Constituționale) ai tentativei de Puci Anticonstituțional au prins la curaj și au refuzat să se prezinte la audieri, lucru care împiedică aflarea adevărului cu privire la evenimentele din iunie curent.
Constat cu regret că exponenții celor care au întreprins acțiuni de destabilizare a ordinii constituționale și au încălcat principiile unui stat de drept se află acum la guvernare și cu siguranță vor întreprinde toate măsurile pentru a tergiversa aflarea adevărului, a susținut Mihai Popșoi.

Popșoi mai spune că va prezenta un raport al Comisiei de anchetă în cadrul unei conferințe de presă.

Voi prezenta toate informațiile de care dispun pentru ca cetățenii să cunoască adevărul despre acea săptămâna de foc prin care am trecut cu toții între 7-14 Iunie, 2019, potrivit lui Popșoi.

La 5 decembrie, potrivit preşedintelui Comisiei de anchetă, Mihai Popşoi, la audieri au fost așteptați șase foști judecători ai Curții Constituționale:

1. Mihai Poalelungi, ex-președinte al Curții Constituționale.
2. Raisa Apolschi, ex-judecător al Curții Constituționale.
3. Corneliu Gurin, ex-judecător al Curții Constituționale.
4. Artur Reșetnicov, ex-judecător al Curții Constituționale.
5. Veaceslav Zaporojan, ex-judecător al Curții Constituționale.
6. Aurel Băieșu, ex-judecător al Curții Constituționale.

Anterior, la audierile privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD”, deputaţii democraţi nu au participat. Aceştia susţin că în perioada 8-14 iunie s-au condus de legile în vigoare și de Constituție. Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), a declarat atunci că membrii formațiunii pe care o conduce nu au de gând să ofere explicații oponenților lor politici acuzând guvernarea de uzurparea puterii în stat.

La audierile pe marginea acestui caz au mai fost invitați şi:

1. Ex-procurorul General al RM, Eduard Harunjen.
2. Ex-directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea.
3. Președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco.
4. Directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir.
5. Directorul TV, Compania Teleradio Moldova, Ecaterina Stratan.
6. Ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
7. Ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

În iunie curent, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care are ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Astfel, membrii Comisiei urmează să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat.

Niciun deputat PD nu a vrut să facă parte din Comisia de anchetă.