Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Șase foști judecători ai CC,…

Șase foști judecători ai CC, chemați la audierile privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD”

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale” organizează, pe data de 5 decembrie, noi audieri la Parlament. De această dată, sunt așteptați șase foști judecători ai Curții Constituționale.

Potrivit preşedintelui Comisiei de anchetă, Mihai Popşoi, la audieri sunt așteptați:
1. Mihai Poalelungi, ex-președinte al Curții Constituționale.
2. Raisa Apolschi, ex-judecător al Curții Constituționale.
3. Corneliu Gurin, ex-judecător al Curții Constituționale.
4. Artur Reșetnicov, ex-judecător al Curții Constituționale.
5. Veaceslav Zaporojan, ex-judecător al Curții Constituționale.
6. Aurel Băieșu, ex-judecător al Curții Constituționale.

Anterior, la audierile privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD”, deputaţii democraţi nu au participat. Aceştia susţin că în perioada 8-14 iunie s-au condus de legile în vigoare și de Constituție. Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), a declarat că membrii formațiunii pe care o conduce nu au de gând să ofere explicații oponenților lor politici acuzând guvernarea de uzurparea puterii în stat.

În iunie curent, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care are ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Astfel, membrii Comisiei urmează să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat.

Niciun deputat PD nu a vrut să facă parte din Comisia de anchetă.