Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Filip: „83 de candidați ai…

Filip: „83 de candidați ai Blocului ACUM și PSRM, care au câștigat alegerile locale, sunt foști primari democrați”

Potrivit liderului Partidului Democrat, Pavel Filip, 83 de candidați, care au câștigat alegerile din primul tur, din partea Blocului ACUM și PSRM, sunt foști primari din PD. Aceştia ar fi fost şantajaţi de către actuala guvernare să părăsească formaţiunea, pentru că, în caz contrar, vor avea probleme cu justiția sau cu organele fiscale. Declaraţiile a fost facute în cadrul unei conferinţe de presă.

Majoritatea dintre aceştia au fost șantajați să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent. Șantajați cu alungarea din funcții, abuz de putere, folosirea resurselor administrative, intimidare prin presiune pe business Acestea sunt doar câteva din metodele pe care, așa-zișii, marinari onești, guvernează țara. Această guvernarea este ca un produs, la care s-a făcut foarte multă guvernare, iar în realitate este stricat şi inutil.Exact ca un măr care arată bine bine la exterior, dar putred în interior”, a declarat Filip în cadrul unei conferințe de presă.

Totodată, secretatul general al PD, Alexandru Jizdan, a prezentat câteva cazuri de șantaj la care ar fi fost supuși membrii PD, inclusiv cinci primari din raionul Anenii Noi, care au fost determinați să adere la Blocul „ACUM” sau să candideze ca independenți. Acesta a mai adăugat că și alți membri ai PD din Anenii Noi sunt șantajați să treacă la partidele puterii .

„Veaceslav Bâstrițchi, un membru foarte activ al PD în raionul Anenii Noi, a fost chemat inițial în biroul deputatului Chiril Moțpan (deputat ACUM). Acesta a fost amenințat că-și va pierde locul de muncă de la Ialoveni-Gaz, filiala Anenii Noi, dacă nu aderă la Blocul „ACUM”. Ulterior, în biroul lui Moțpan au fost aduși cinci foști primari ai PD: de la Șerpeni, Telița, Calfa, Botnărești și Cobusca Nouă. La fel, acestora li s-a spus că trebuie să părăsească PD, deoarece formațiunea va fi scoasă în afara legii. S-a făcut referire la Comisia de anchetă privind uzurparea puterii în stat. De altfel, cei cinci ex-primari ai PD au câștigat alegerile de duminică din primul tur. Doi au candidat din partea Blocului „ACUM”, iar trei au fost candidați independenți”, a susţinut Jizdan.

Anterior, în cadrul emisiunii Cutia Neagră de la TV8, deputatul democrat Vladimir Cebotari, a susţinut acelaşi lucru.

Potrivit rezultatelor Comisiei Electorale Centrale, PDM a obținut cele mai  multe mandate de primar în localitățile din ţară– 191 la număr; la rândul lor, PSRM are din primul tur 124 de primari.

În turul I al alegerilor locale generale desfășurate pe întreg teritoriul R.Moldova, la 20 octombrie, au participat 41.68% din populația cu drept de vot. Altfel spus, la urnele de vot s-au prezentat 1.173 834 de persoane. 

FOTO: captură ecran/privesc.eu