Federica Mogherini: UE va urmări formarea noului Guvern de la Chișinău

Uniunea Europeană va urmări îndeaproape evoluția politică din R. Moldova în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie. Afirmația a fost făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, după ședința Consiliului miniștrilor de Externe al statelor membre ale UE.

În cadrul ședinței miniștrii de externe au subliniat importanța unui proces transparent și credibil de formare a Guvernului, care să reflecte o adevărată majoritate parlamentară. Aceștia au subliniat și faptul că UE nu sprijină partidele politice sau actori politici specifici, dar valorile și principiile.

„Vom urmări formarea

noului Guvern și programul pe care acesta îl va pune în practică. Este important să fim vigilenți în legătură cu statul de drept și implementarea agendei Acordului de Asociere. R. Moldova este un partener cheie al UE în cadrul Parteneriatului Estic”, a declarat Mogherini.

Consiliul a reamintit că baza cooperării UE cu Republica Moldova este punerea în aplicare a Acordului de asociere, incluzând un angajament ferm față de agenda de reformă și respectarea statului de drept și a principiilor democratice.

Miniștrii de externe au confirmat și importanța principiului condiționalității în acordarea asistenței macrofinanciare, care a trebuit să fie reținută ca urmare a deteriorării grave a domeniului statului de drept și a respectării principiilor democratice. În acest context, miniștrii au subliniat importanța critică a acordării de beneficii concrete cetățenilor Republicii Moldova și susținerii continue a societății civile.

Păreri împărțite în Parlamentul European. Ce spun eurodeputații despre alegerile parlamentare din R. Moldova

În concluziile preliminare ale misiunii de observare OSCE/ODIHR se menționează că alegerile parlamentare din R. Moldova au fost competitive, iar drepturile fundamentale au fost general respectate. Totodată, au fost observate deficiențe pe tot parcursul campaniei, dar și în ziua alegerilor. Misiunea de observare a atestat presiuni auspra funcționarilor publici, utilizarea resurselor administrative, dar și lipsa de pluralism politic cauzată de faptul că instituțiile mass-media sunt deținute de anumiți actori politici.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Lider Moldovan

  ATAC DE KAMIKADZE AL LUI CHIRTOACĂ LA TALPA IADULUI DE MOLDOVA PLAHOTNIUK

  Călare pe avionul său de vânătoare din hârtie „curajosul nostru liotcik” Dorin Chirtoacă, nepotu-netotu lui Mișa Ghimpu, atacă uriașul portavion al stăpânului Moldovei, atotputernicul Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk. Deși forțele sunt evident inegale, deoarece Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk are de partea lui Justiția uzurpată, Parlamentul capturat, Guvernul de buzunar și Primăria capitalei între picioare, neînfricatul nostru exprimar general Dorin Chirtoacă speră să
  scufunde uriașul portavion al Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk.

  Desigur, că atât neînfricatul „liotcik” Dorin Chirtoacă, cât și renumitul său „gheaghea” cu muște Mișa Ghimpu sunt într-o situație de-a dreptul disperată. Fostul exprimar general de Chișinău și actual președinte al PL Dorin Chirtoacă este foarte aproape să rămâie cu fundul gol și să ajungă pe foarte mulți ani la dubală, datorită unor „erori”(?) grave de jurist ratat, absolvent al Facultății de Drept a Universității din București și al Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene
  (filială a Universității Sorbona din Paris), prin care a obținut diploma de licență în Drept European (MAITRISE EN DROIT, Mention DROIT EUROPEEN) de la Universitatea Sorbona.

  De ce insist asupra studiilor juridice ale lui Dorin Chirtoacă? Ca să înțelegeți, cum de a lunecat cu curul pe gheață în așa hal, ca primar general al municipiului Chișinău și riscă acum să rămână cu curul gol și la dubala Talpei Iadului de Moldova Plahotniuk pe mulți ani de acum înainte, fiind acuzat de depăşirea atribuţiilor de serviciu în proporții deosebit de mari. Potrivit hotărârilor
  instanţelor de judecată, CMC era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ CU DREPT DE FOLOSINȚĂ şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ ÎN PROPRIETATE PRIVATĂ. Cum a putut „juristul de la Sorbona” Dorin Chirtoacă să comită o astfel de gafă? A luat mită? A vrut să facă „na șaru”, adică „creștinește”, un bine procurorilor, judecătorilor și polițiștilor „bomji” dintr-un impuls de iubire de oameni? Foarte greu de crezut…

  Oricum legea este lege și fostul primar general, achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 730 577, 80 de lei din inițiativă proprie a cauzat administraţiei publice locale un prejudiciu în proporţii deosebit de mari și este bun de plată. Nu cunoaștem proporțiile mitei luate de Dorin Chirtoacă pentru aceste mașinații, dar aplicarea sechestrului în scopul reparării prejudiciului cauzat de infracțiune, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare
  extinsă, asupra bunurilor care aparțin cu drept de proprietate în calitate de beneficiar efectiv învinuitului Chirtoacă Dorin, inclusiv „casa părintească”, este puțin probabil să acopere tot prejudiciul cauzat.

  În mod sigur, că Dorin Chirtoacă nu-i samurai și nici măcar kamikadze, iar avionul lui de hârtie nu poate dăuna uriașului portavion al atotputernicului satrap Talpa Iadului de Moldova Plahotniuk, nici cât un țânțar unui elefant african. Cică, Chirtoacă a tipărit un dosar de 80 de pagini despre averea lui Plahotniuc și-l va expedia partenerilor externi ai Republicii Moldova? Muncă zădarnică și risipă prostească de hârtie. Maia Sandu și Andrei Năstase stau cu anii sub ușile cancelariilor europene… Ei și ce? Ce-au obținut? Satrapul Talpa Iadului de Moldova, cum viola democrația moldovenească, așa și o violează. Pe fostul primar general și actualul președinte PL Dorin Chirtoacă îl așteaptă zile grele și nu trebuie să facă risipă de hârtie, ca să nu ajungă să folosească din lipsă de hârtie fruze de brustur.

  ***

 2. Lider Moldovan

  Ha! Ha! Ha! De Frederika vă temeți, ca nu cumva să vă elibereze și pe voi din serviciu, așa cum l-ați eliberat voi pe țigănosul cela glumeț Țigănaș?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *