Dodon: Haideți să modificăm Constituția, președintele țării să numească procurorul general

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, în cadrul ediției din 6 noiembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că este neconstituțional ca premierul să numească o persoană în funcția de procuror general. El propune ca această atribuție să-i revină, spre exemplu, șefului statului.

„Haideți să modificăm Constituția, să fie alt model de numire a procurorului general, îi dăm dreptul politic unui organ sau unei persoane elective – președintelui țării – sau Parlamentului, cum a fost anterior. Va fi altă structură”, a menționat Dodon.

La fel, el a enumerat și opțiunea ca Ministerul Justiției să numească procurorul general.

Potrivit acestuia, cea mai bună soluție este ca Executivul să retragă răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, dar și să propună un alt ministru al Justiției și să anunțe un nou concurs.

Astăzi, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *