Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon: Haideți să modificăm Constituția,…

Dodon: Haideți să modificăm Constituția, președintele țării să numească procurorul general

privesc.eu

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, în cadrul ediției din 6 noiembrie a emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV, că este neconstituțional ca premierul să numească o persoană în funcția de procuror general. El propune ca această atribuție să-i revină, spre exemplu, șefului statului.

„Haideți să modificăm Constituția, să fie alt model de numire a procurorului general, îi dăm dreptul politic unui organ sau unei persoane elective – președintelui țării – sau Parlamentului, cum a fost anterior. Va fi altă structură”, a menționat Dodon.

La fel, el a enumerat și opțiunea ca Ministerul Justiției să numească procurorul general.

Potrivit acestuia, cea mai bună soluție este ca Executivul să retragă răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, dar și să propună un alt ministru al Justiției și să anunțe un nou concurs.

Astăzi, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.