Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ PD vrea procuror european.…

DOC PD vrea procuror european. Democrații au înregistrat un proiect de lege privind modificarea Legii Procuraturii

Deputații din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova au înregistrat, la Parlament, un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii cu privire la Procuratură. Autorii proiectului susțin că își doresc un procuror european și propun mai multe modificări privind criterii de selectare a procurorului.

Democrații propun ca să fie lărgit spectrul de potențiali candidați la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, astfel încât la concursul privind selectarea procurorului să poată participa candidați din statele Uniunii Europene.

Proiectul a fost înregistrat la Biroul Permanent pe 3 octombrie.

Președintele Comisiei Juridică, Numiri și Imunități, Sergiu Litvinenco, susține că blocul electoral ACUM a venit anterior cu aceasta propunere, privind excluderea criteriului de cetățenie pentru aspiranții la functia de Procuror General, iar proiectul a fost votat în prima lectură.

„Noi suntem de fapt inițiatorii, nu PD-ul. Nu este nimic nou. Acum, însă, la etapa actuală este demarat concursul privind selectarea unui procuror, chiar daca am susține, în situația în care este deja demarat concursul privind selectarea unui candidat pentru funcția de Procuror General, legea respectivă nu poate să schimbe nimic”, a declarat Sergiu Litvinenco pentru Ziarul de Gardă.

Cu o astfel de propunere, democrații au venit la ședința Parlamentului din 4 octombrie. Atunci, Partidul Democrat a declarat că este gata să susțină inițiativa anunțată anterior de mai mulți membri ai Blocului ACUM, cu privire la numirea unui procuror european la conducerea Procuraturii Generale. Vineri, 4 octombrie, propunerea democraților de a include în ordinea de zi un astfel de proiect nu a acumulat însă numărul necesar de voturi, fiind susținută doar de deputații fracțiunii PDM, dar și de Iurie Reniță și Lilian Carp, din cadrul Blocului ACUM.

Inițiativa democraților a fost supusă voturilor, însă nu a fost susținută de socialiști, dar nici de Blocul ACUM, astfel încât aceasta nu a fost inclusă atunci pe ordinea de zi.

Pe 11 iunie, Parlamentul vota, în prima lectură, mai multe modificări la Legea Procuraturii, inclusiv dreptul cetățenilor străini de a candida la șefia Procuraturii Generale. Igor Dodon şi socialiștii au refuzat să mai pună proiectul la vot în a doua lectură, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat concurs pentru funcția de procuror general în baza legii vechi, care oferă acest drept doar cetățenilor Republicii Moldova.