Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discursul unui europarlamentar român în…

Discursul unui europarlamentar român în Parlamentul European: „Situația în R. Moldova s-a înrăutățit semnificativ”

Foto: facebook.com/siegfried.muresan

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat în plenul Parlamentului European că situația în R. Moldova s-a înrăutățit semnificativ, iar Uniunea Europeană ar trebui să acționeze, pentru că „declarațiile diplomatice nu sunt suficiente”.

„Guvernul pro-european a fost răsturnat de partidul pro-rușilor, iar situația în R. Moldova s-a înrăutățit semnifativ. Este acest lucru grav pentru Uniunea Europeană? Da, fiindcă doar dacă avem în vecinătatea noastră state cu guverne pro-europene, state care doresc să se apropie de Uniunea Europeană, doar atunci putem trăi și noi în siguranță și în stabilitate în interiorul Uniunii Europene. Situația în R. Moldova s-a înrăutățit și vă cer doamnă Înalt Reprezentant, dragi colegi, să acționăm. Doar vorbe frumoase cum să sprijinim forțele pro-europene nu sunt suficiente. Ce trebuie să facem? În primul rând să spunem pro-rușilor care sunt condițiile relației dintre Uniunea Europeană și guvernul lor. Prim-ministrul pro-rus al R. Moldova s-a aflat în vizită la Moscova, prima sa vizită, întâlniri netransparente, presupuse ajutoare economice netransparente. Noi trebuie să spunem care sunt regulile jocului și că așteptăm ca aceste reguli să fie respectate. În plus, trebuie să sprijinim forțele pro-europene. Trebuie să le aducem la Bruxelles, trebuie să le aducem la masa dialogului și trebuie să spunem foarte clar că vom lucra diferit cu oameni politici pro-europeni, care doresc să ducă R. Moldova spre Uniunea Europeană, de modul în care lucrăm cu oameni politici pro-ruși. Trebuie să acționăm, doar vorbele și declarațiile politicoase, diplomatice, nu sunt suficiente”, a declarat Mureșan la 27 noiembrie în plenul Parlamentului European.

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, referitor la evoluţia Parteriatului Estic din care face parte şi R. Moldova, Federica Mogherni, la rândul său, a susţinut că odată cu schimbarea Guvernului la Chișinău necesitatea reformelor rămâne actuală.