Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații blocului ACUM, după întrevederea…

Deputații blocului ACUM, după întrevederea cu PSRM: „Am reiterat cât de importantă este reforma justiţiei”

Deputații Alexandru Slusari și Igor Grosu au anunţat că Blocul ACUM Platforma DA și PAS nu renunță la inițiativa privind asumarea răspunderii de către Guvern în privința legii cu privire la numirea procurorului general.

„Fracțiunile noastre a vociferat o propunere, din punctul nostru de vedere, foarte constructivă. Este vorba de votarea legii în două lecturi a actului pentru care Guvernul Maiei Sandu și-a asumat răspunderea. Am reiterat cât de importantă pentru noi este reforma justiției, deoarece pentru noi fără asta restul nu are sens.

(…) Compromisuri și concesii în justiție nu pot fi făcute. Dorim să păstrăm această majoritate, dar nu cu orice preț. Mingea acum este pe terenul PSRM și a al președintelui. Am avut naivitatea să credem că sistemul poate să se curețe și am făcut reforme cu mănuși albe. Suntem nevoiți să aplicăm metode mai puțin tradiționale.

Igor Dodon poate să demonstreze acum că nu este Plahotniuc 2”, a declarat vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, după întrevederea Blocului ACUM cu președintele Igor Dodon.

Totodată, vicepreședintele PAS, Igor Grosu, a explicat de ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru Legea Procuraturii.

„Unii judecători s-au întors în țară și au început să prindă la curaj. Au organizat adunări ale judecătorilor, au obținut decizii judecătorești favorabile lor, atunci când procurorii s-au apucat de capul lor. Această castă de judecători corupți încearcă să caute indulgență. Iată de ce Guvernul a venit cu această asumare a răspunderii”, a spus vicepreședintele PAS, Igor Grosu.

Anterior, Dodon a anunţat că, după asumarea Guvernului privind modificarea Legii Procuraturii, pot exista trei scenarii:

  1. Premierul Maia Sandu își retrage proiectul de hotărâre privind asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii.
  2. În cazul în care Guvernul nu retrage proiectul, PSRM va înainta astăzi, 8 noiembrie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului.
  3. Guvernul retrage proiectul doar dacă, tot astăzi, în Parlament, majoritatea parlamentară voteză, în două lecturi, exact aceeași lege.

După întrevederea cu premierul Maia Sandu, membrii fracțiunii parlamentare a PSRM au rupt documentul care prevedere acordul semnat între PSRM și bolocul electoral ACUM, acuzându-i pe cei din ACUM și pe premierul Maia Sandu că au încălcat prevederile acordului atunci când Guvernul și-a asumat răspunderea privind modificarea Legii Procuraturii.

Chiar dacă au rupt documentul privind acordul dintre PSRM și ACUM, socialiștii susțin că își doresc păstrarea coaliției de guvernare în același format, împreună cu blocul electoral ACUM.

Socialiștii mai spun că i-au cerut premierul Maia Sandu să retragă proiectul prin care guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii și că vor aștepta până astăzi, 8 noiembrie, ora 15:00, atunci când deputații se vor întruni în ședință.

Deputații se întrunesc, prima dată în ultimele trei săptămâni, în ședință plenară. Ședința Parlamentului urmează să aibă loc la ora 15:00.

Pe ordinea de zi a ședinței programată pentru astăzi este doar un singur subiect: adresarea Prim-ministrului Maia Sandu, care la 6 noiembrie curent și-a angajat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.