Declarațiile lui Plahotniuc din dosarul tentativei de omor asupra sa

Audiat în faza de urmărire penală în calitate de martor în dosarul tentativei de asasinat asupra sa, Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova, a declarat că despre pregătirea asasinării sale a aflat la începutul lunii aprilie 2017, de la organele de drept. Acesta a mai declarat că este preşedintele Fundaţiei „Edelweiss”, care îşi are sediul în blocul de oficii amplasat pe bd. D. Cantemir, 1/1, Chişinău (n.r.: clădirea GBC), şi că acolo petrecea o mare parte din timp.

Declarațiile apar în sentința de condamnare a lui Iurii Parhomenco, unul din membrii grupării care ar fi pus la cale lichidarea liderului democrat.

Captură din sentința de condamnare a lui Iurii Parhomenco

În fața procurorilor, Plahotniuc a mai declarat că nu-i cunoaşte pe cei reţinuţi pentru tentativa de omor asupra sa, iar despre Caramalac ar fi auzit „din mass-media” că este acuzat de organele de drept de comiterea mai multor infracţiuni, fiind anunţat în căutare.

Motivul săvârșirii unui atentat la viaţa sa, consideră Plahotniuc, „ar putea fi legat de activitatea sa prin care de multe ori a susţinut public acţiunile organelor de stat ce ţin de combaterea infracţionalităţii”.

Totuşi, a declarat liderul PDM, comiterea infracţiunii nu i-a cauzat daune, motiv din care a refuzat să fie recunoscut ca parte vătămată.

Primele informaţii despre tentativa de omor a lui Vladimir Plahotniuc au apărut pe 7 aprilie 2017, când Ministerul de Interne al Ucrainei anunţa, printr-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, că, în comun cu poliţiştii de la Chişinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”. Iniţial, poliţia de la Chişinău nu a oferit vreo reacţie, anunţând un briefing de presă abia pentru a doua zi – 8 aprilie. Veniţi în faţa jurnaliştilor, Ion Iachimov, şeful Inspectoratului Naţional de Investigaţii, Vitalie Busuioc, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), şi un reprezentant al organelor de stat ale Ucrainei au anunţat că Vlad Plahotniuc a fost ţinta unei tentative de omor la comandă în schimbul sumei de 200 de mii USD, comanditarii fiind doi cetăţeni ai R. Moldova, unul dintre care se afla la Moscova. Oamenii legii anunţau că, pe acest caz, au fost reţinute 8 persoane pe teritoriul R. Moldova şi 9 în Ucraina.

La un an de la reţinerea celor 8 persoane acuzate de organizarea unei tentative de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), o singură persoană a fost condamnată, în timp ce alţii ar putea fi eliberaţi dacă nu va fi pronunţată o sentinţă de condamnare până pe 7 aprilie, curent, atunci când se împlineşte un an de la plasarea acestora în arest preventiv, termen peste care, potrivit legii, nicio persoană nu poate fi deţinută în lipsa unei sentinţe de judecată. Singurul condamnat de până acum, Iurii Parhomenco, şi-a recunoscut vina şi a făcut mărturii despre modul în care urma să aibă loc atacul cu grenade asupra clădirii Global Business Center (GBC), în care îşi avea biroul Vladimir Plahotniuc.

Detalii și mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc: (doc) Mărturii din dosarul tentativei de asasinare a lui Plahotniuc


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. ivancelgroaznic

    OLIGARHUL PLAHOTNIUK – AVUȚIE NAȚIONALĂ

    Oligarhul Plahotniuk trebue declarat avuție națională a poporului moldovenesc și trebue păzit ca lumina ochilor! Oligarhului uzurpator Plahotniuk trebue să i se acorde titlul de academician în politică și științe umanistice!

  2. Plaha, autorul spectacolelor de circ, isi apara pielea care nu costa nici doua zambile degerate. Faptele sale odioase sunt cunoscute. Plaha a planuit indelung aceasta “asasinare”, menita sa-i lustruiasca imaginea terfelita, sa-l spele de pacate grele, spre a-si mari prestigiul de cel mai atrea in parcare. Jocul de-a impuscarea cu tunul a necesitat eforturi si sume prea mari. Ca el nu se da inapoi de la nici o ticalosie, o stie si un elev de la scoala primara. N-a fost sa fie.! Plahul “asasinarii” asasinului Plahotniuc, un politician cu o prestatie jalnica, acasa si in Occident, este o mascarada orgnaizata. O facatura cusuta prost si mai prost argumentata. S-a vazut din capul locului costul vietii capeteniei Plaha. Dupa numeroase critici si batjocura, pretul a crescut “fulminanant”. Te intrebi, cum il mai rabda pamantul? Pe de alta parte, trebuie sa intelegem ca Plaha este totusi terorizat de frica. O spaima insiduasa, crescanda, acaparatoare, paralizanta. Frica asta ii otraveste pohta ce-a pohtit: acapararea puterii si fuga de bratul legii. Umbla zvonull ca el isi consulta vrajitoarele, astrplogulde la Moscova, ca profetiile de demult ale unei vrajitoare ca va muri asasinat il urmareste pana si in somn. Deci, spaimele lui nu sunt rodul unor fantasme ci isi au obarsia in cea mai aspra realitate. Caci a traficat, a persecutat, a hartuit, a filmat, a fabricat dosare, a distrus vieti omenesti nevinovate, a distrus tara pe care o uraste de moarte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *