Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cetățenii Republicii Moldova, aflați peste…

Cetățenii Republicii Moldova, aflați peste hotare, vor putea vota cu pașaportul expirat sau cu buletinul. Detalii

Cetățenii Republicii Moldova, care se află peste hotare, vor putea vota în baza buletinelor de identitate, cu pașapoartele expirate sau cu livretul militar, la alegerile parlamentare din 20 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată, astăzi, 13 septembrie, la ședința Comisiei Electorale Centrale.

Din cele 14 subiecte, de pe ordinea de zi a Comisiei Electorale Centrale, majoritatea privesc organizarea și desfăsurarea alegerilor locale generale și a celor parlamentare noi, din patru circumscripții uninominale.

15:51 Ședința s-a încheiat.

15:49 Subiectul privind aprobarea Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale ale concurenților electorali a fost amânat pentru săptămâna viitoare.

15:48 Au fost atribuite trei mandate de consilier. Primul e în Consiliul raionul Fălesti, al doilea în Consiliul comunal Salcia, raionul Taraclia și al treilea în Consiliul comunal Trușeni, municipiul Chișinău.

15:44 Proiectul privind acreditarea observatorilor internaționali din partea Ambasadei Republicii Franceze în Republica Moldova în vederea monitorizării alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019 a fost aprobat. Astfel, patru persoane vor obține acreditări în acest sens.

15:42 Cei 5 membri CEC au aprobat acreditarea observatorilor naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor locale generale și alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

15:39 Bușuleac Mihail este reprezentantul cu drept de vot consultativ în Comisia Electorală  Centrală, iar Svetlana Postolache este persoana responsabilă de finanţe (trezorierul) din partea Partidului Politic Partidul Nostru pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din data de 20 octombrie 2019 . Proiectul a fost aprobat.

15:37 Alexandru Fetescu este persoana responsabilă de finanţe (trezorierul) din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, pentru perioada campaniei electorale a alegerilor parlamentare noi și a alegerilor locale generale din data de 20 octombrie 2019. Subiectul a fost aprobat de CEC.

15:36 Cristina Bulat a fost numită persoana responsabilă de finanţe (trezorierul) din partea Partidului Politic „UNIUNEA SALVAȚI BASARABIA”, pentru perioada campaniei electorale a alegerilor locale generale din data de 20 octombrie 2019 . Cei cinci membri au votat pentru.

15:32 Proiectul pentru modificarea Regulamentului cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, a fost aprobat. Astfel cetațenii Republicii Moldova, aflați peste hotare, vor putea vota în baza buletinelor de identitate, cu pașapoarte expirate sau cu livret militar.

15:29 Proiectul pentru modificarea Regulamentului privind întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale a fost aprobat cu câteva completări. Adică aceste modificări nu se aplică la alegerile parlamentare noi și sunt valabile doar pentru alegerile locale.

15:16 Proiectul a fost aprobat.

15:15 Vadim Filipov prezintă raportul cu privire la organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni, pentru alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

15:11 Ordinea de zi a fost aprobată.

15:10 Lebedinschi propune excluderea de pe ordinea de zi, a sedinței de astazi, a subiectului nr. 1, care prevede modificarea Regulamentului privind întocmirea, administrarea, difuzarea și actualizarea listelor electorale. Acesta propune ca subiectul sa fie examinat mâine, într-o sedința extraordinară. Propunerea a fost aprobată.

15:09 La ședință sunt prezenți 5 membri. Doi membri CEC nu sunt prezenți în legătură cu probleme de sănătate.

15:08. A început ședința CEC.

La 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile locale generale, în circumscripțiile uninominale nr, 33, 50, 48 și nr. 17 vor fi organizate alegeri parlamentare noi, după ce deputații Andrei Năstase, Maia Sandu, Viorel Melnic și Vlad Plahotniuc au renunțat la mandat.