Principală  —  IMPORTANTE   —   Viorel Morari i-a adresat o…

Viorel Morari i-a adresat o scrisoare deschisă procurorului general: „Trebuie mereu să demonstrați profesionalism, imparțialitate și să acționați legal, dar nu în conformitate cu dorințele de a servi publicul cu senzații”

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, i-a adresat o scrisoare deschisă procurorului general Alexandr Stoianoglo în care îl sfătuie pe acesta să demonstreze profesionalism, imparțialitate și să acționeze legal, dar nu în conformitate cu dorințele de a servi publicul cu senzații. Scrisoarea este adresată după ce mai bine trei luni Morari nu a fost primit în audiență de către Stoianoglo. Acesta a depus o cerere în acest sens, la 17 februarie, curent.

„La 17.02.2020 am depus la Procuratura Generală o cerere prin care am solicitat să fiu primit de Dvs în audiență, argumentându-mi cererea prin necesitatea de a Vă prezenta probe privind abuzurile comise de către procurorii subalterni și a evita o eventuală inducere în eroare de către ultimii.

Până în momentul întocmirii acestei scrisori, nu am primit nici un răspuns (afirmativ sau negativ) la solicitarea mea, motiv pentru care am decis să Vă adresez această scrisoare deschisă. Un alt argument al adresării este reacția Procuraturii Generale la aparițiile mele publice în care am fost catalogat drept un inculpat și urmărit penal, pe care-l așteptați cu probe în instanță și la procuratură.

Nu aș vrea să fiu așteptat în zadar, deoarece nu sunteți un Procuror General independent și imparțial. Regret să constat, că principalele eforturi ale Dvs, ocupând funcția de Procuror General sunt îndreptate spre consolidarea propriei imagini, prin discursuri publice populiste inspirate de comunicatori special contractați, dar fără a îmbunătăți activitatea procuraturii în ansamblu”
, se arată în scrisoare.

Totodată, Morari susține că este surprins să afle de potențiale dosare penale în privința sa „de la o persoană condamnată, cum este Platon Veaceslav, care pare să îndeplinească funcția de purtător de cuvânt al Procuraturii”.

Sunt conștient de faptul că aveți pârghii neconsumate de intimidare: reținerea repetată, efectuarea perchezițiilor repetate, ținând cont de dosarele noi apărute unde figurează procurori de la Procuratura Anticorupție Mihail Ivanov, Vlad Bobrov, Roman Statnîi, etc. Vă asigur, indiferent ce conduită veți urma, eu nu voi renunța la declarații publice și la confruntarea legală.

Sunt surprins să aflu de potențiale dosare penale în privința mea de la o persoană condamnată, cum este Platon Veaceslav, care pare să îndeplinească funcția de purtător de cuvânt al Procuraturii. Cu atât mai mult, pornind de la declarațiile Dvs publice, se creează percepția că în curând acesta se va afla la libertate. Nu vreau să cred că faptul dat s-ar datora relațiilor anterioare existente între Dvs și Platon Veaceslav sau posibilităților finaciare de care dispune respectivul condamnat„, susține Morari.

Totodată, Morari i-a recomandat lui Stoianoglo să „țineți cont de faptul că datorită funcției de Procuror General mulți subalteni ar putea să vă măgulească, doar din aceste motive”.

„Am o vechime în funcția de procuror care o depășește pe a Dvs, am activat în diverse perioade complicate pentru Procuratură și sunt conștient de dificultățile prin care treceți. Deși am primit diverse etichetări din partea Dvs, o să fac o recomandare, care vine din propria experiență – țineți cont de faptul că datorită funcției de Procuror General mulți subalteni ar putea să vă măgulească, doar din aceste motive.

Iar cînd nu veți mai fi în funcție, tot ei să denunțe pretinse acțiuni sau indicații ilegale primite. Domnule Stoianoglo nu uitați nici o clipă că sunteți Procuror General și ar trebui mereu să demonstrați profesionalism, imparțialitate și să acționați legal, dar nu în conformitate cu dorințele de a servi publicul cu senzații”,
a conchis Morari.