Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ O grupare criminală specializată…

VIDEO O grupare criminală specializată în migrația ilegală a cetățenilor ucraineni a fost destructurată

Sursa foto: border.gov.md

Un cetățean moldovean, bănuit într-un caz de organizare a migrației ilegale, a fost reținut. Acesta, împreună cu alte persoane, formau un grup criminal organizat, care percepea de la fiecare migrant ucrainean aproximativ 7500 de dolari, se arată într-un comunicat joi, 21 martie.

În data de 20 martie 2024, într-o operațiune de amploare desfășurată de către ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Transfrontaliere și organului de urmărire penală ale Sectorului Poliției de Frontieră „Aeroportul Internațional Chișinău”, în colaborare strânsă cu Serviciul  Grăniceresc de Stat al Ucrainei, a fost destructurată o grupare criminală la nivel transfrontalier, specializată în migrația ilegală a cetățenilor ucraineni. 

Potrivit oamenilor legii, „Această acțiune a fost inițiată în cadrul unei cauze penale pornite pe 18 martie 2024, având la bază suspiciuni privind infracțiunile prevăzute de art. 3621 alin.(3) lit.a) Cod Penal. Ca urmare a investigațiilor, a fost identificat organizatorul migrației ilegale, un cetățean moldovean localizat în Ucraina, care se eschiva de organele de drept ale R. Moldova. Conaționalul a fost reținut pentru o perioadă de 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă.

În esență, în perioada lunii februarie curent, un grup criminal bine organizat, format din membri – cetățeni din Ucraina și Republica Moldova, a planificat și executat activități ilegale de migrație transfrontalieră, în scopul câștigului financiar. Membrii acestei rețele primeau sume semnificative, aproximativ 7500 de dolari SUA de la fiecare migrant ucrainean, ca recompensă pentru serviciile lor ilegale”.

Cercetările în acest caz sunt în plină desfășurare, urmărindu-se elucidarea tuturor circumstanțelor și tragerea la răspundere a celor implicați în această rețea de activități criminale, cu respectarea prezumției nevinovăției.