Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Noi percheziții în dosarul…

VIDEO Noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice. IGP: Trei persoane au încercat să introducă în R. Moldova peste 1900 de carduri bancare. Cartelele urmau să fie folosite de unele formațiuni nou create, afiliate fostului partid Șor

Sursa foto: IGP

Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Alexandr Pînzari, au susținut joi, 5 octombrie, un briefing de presă cu referire la documentarea unei noi forme de spălare a banilor, realizată de exponenții unei „grupări criminale” pentru finanțarea partidelor politice.

Potrivit Poliției R. Moldova, s-a stabilit că a fost implementată o nouă formă de finanțare a partidelor politice, care constă în excluderea operării cu surse financiare în numerar și crearea unui nou mecanism prin intermediul cartelelor PYYPL și a tehnologiilor digitale.

Astfel, la începutul lunii septembrie, potrivit organelor de drept, trei persoane (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova) intenționau să introducă în țară peste 1975 de carduri bancare. Acestea urmau a fi repartizate unor persoane-cheie din rândul unor formațiuni politice nou create afiliate fostului partid Șor.

Oamenii legii au desfășurat miercuri, 4 octombrie, percheziții la reprezentanți a două formațiuni politice apărute în atenția publică în contextul declarării partidului Șor neconstituțional. Despre măsurile care au fost desfășurate pe întreg teritoriul țării, partidele Renaștere și Șansă au anunțat în comunicate de presă. Partidul Renaștere a mai fost recent supus perchezițiilor, dar este pentru prima dată când membri ai partidului Șansă sunt vizați.

Directorul adjunct al CNA, Alexandr Pînzari: „(…) Ieri, pe întreg teritoriul țării au fost efectuate peste 70 de percheziții în mai multe localități din țară, unde au fost documentate și prelevate probe pentru primirea și finanțarea partidelor politice, pentru a favoriza anumite partide. La moment, acțiunile sunt în derulare (…).

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „(…) De ceva timp, în atenția organelor de drept (…) a apărut o nouă metodă de finanțare și transmitere a surselor financiare către unii exponenți ai unor grupări. Prima acțiune sau măsura care a fost la începutul lunii septembrie, a fost atunci când pe teritoriul R. Moldova a apărut intenția de a introduce de către trei cetățeni (doi de origine străină și un cetățean al R. Moldova), peste 1975 de carduri bancare care aveau destinația, anume de a fi utilizate în scopul transferării sumelor bănești pentru asigurarea anumitor acțiuni de finanțare. Urmare a investigațiilor care s-au petrecut până la ziua de ieri, s-a demonstrat că de fapt scopul acelei partide, care venea și a fost reținută la începutul lunii septembrie, cât și alte cartele de genul respectiv care deja erau în uz, de fapt erau predestinate pentru a fi repartizate persoanelor-cheie din rândul unui partid politic, care era angajat pentru scrutinul electoral și a cărei finanțare venea din exterior (…).

Toți figuranții erau asigurați cu astfel de carduri bancare, cu telefon mobil și cu tabletă. Pe aceste telefoane mobile și pe aceste tablete era instalată aplicația care servea ca modalitate de operare a acestor transferuri bănești și de deservire ulterioară. Responsabil de instalarea și gestionarea mecanismului de aplicație telefonică cu carduri bancare era un cetățean al R. Moldova, originar din Chișinău, care participa la toate ședințele restrânse cu membrului partidului respectiv și care avea rolul bine organizat de a instala și de a gestiona această platformă (…). Ieri, au fost efectuate 70 de percheziții. La toți figuranții au fost ridicate aceste carduri, telefoanele și tabletele care erau utilizate. Scopul era de a reduce din numărul acelor curieri care de-a lungul timpului au fost documentați și de către colegii de la CNA, SIS (…). Au fost ridicate liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următorul scrutin electoral și unde era stabilit care sunt sumele de bani oferite fiecărui din acești candidați pentru procurarea anumite piese vestimentare. Au fost ridicare sume bănești atât în valută străină, cât și în valută națională (…)”.

Șefa PA, Veronica Dragalin, a menționat că sursa banilor venea din afara R. Moldova, însă în prezent nu poate oferi mai multe detalii. Întrebată de jurnaliști dacă este vorba despre Partidul „ȘANSĂ”, afiliat fostului deputat fugar Ilan Șor, șefa PA a spus: „Acțiunile de ieri au implicat mai multe partide, nu doar unul. Un lucru în comun este legătura cu partidul Șor, declarat neconstituțional (…)”.

În ultimele cinci luni, ex-deputatul fugar Ilan Șor ar fi crezut că „Arina Spătaru a fost cumpărată din banii lui”. Declarația a fost făcută, pe 23 septembrie, de fosta deputată, recunoscând că ea este fosta aleasă a poporului racolată de Alexandr Nesterovschi, care a colaborat cu oamenii legii pentru cercetarea lui Șor și a finanțării ilegale a partidelor. În operațiunea sub acoperire a participat și secretarul general al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) Adrian Culai.

Aceasta a spus că a fost în Israel, în vizită la Ilan Șor, „în vila lui luxoasă, și i-a ascultat planurile malefice”. Spătaru a prezentat un telefon mobil care i-ar fi fost dat de Șor împreună cu banii.