Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Membrii Comisiei „Pre-Vetting” au…

VIDEO Membrii Comisiei „Pre-Vetting” au explicat procedurile de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al CSM și CSP: „vor fi evaluați și membrii familiei și persoane apropiate”

Membrii Comisiei independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) sau Comisia „Pre-Vetting”, au susținut joi, 16 iunie, o conferință de presă, în care au explicat etapele procedurii de evaluare a candidaților la funcțiile de membri ai CSP și CSM.

Potrivit Tatianei Raducanu, Comisia „Pre-Vetting” va evalua atât candidații cât și membrii familiei și persoane apropiate. Astfel, membrii comisiei au stabilit proceduri de evaluare foarte clare, spune Tatiana Raducanu. Candidații vor primi un chestionar de etică și declarația de avere și interese persoane, documente pe care vor trebui să le completeze într-un anumit termen. Evaluarea propriu-zisă a candidaților ar urma să înceapă la începutul lunii august. Audierile vor fi publice.

„Comisia are o sarcină nu deloc ușoară deoarece avem de evaluat în jur de 100 de persoane, atât candidații, cât și membrii familiei și persoane apropiate. (…) Aceste două luni am lucrat asupra stabilirii unei proceduri de evaluare foarte clare. Procedurile vor permite de a efectua o evaluare a judecătorilor și procurorilor echitabilă și corectă.

(…) Vom începe cu trimiterea către toți candidații chestionarul de etică. Chestionarul de estică nu este prevăzut expres în legea 26 „Pre-Vetting”, dar comisia a decis să el este necesar, deoarece comisia efectuează evaluarea atât a integrității financiare cât și a integrității etice. (…) Chestionarul conține întrebări ce țin de sancțiuni disciplinare, implicarea în careva acțiuni incorecte. În dependență de răspunsuri vom vedea partea etică a candidaților.

Procesul de evaluare propriu-zis se va efectua pe etape. Prima etapă constituie pentru candidații de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. La începutul lunii iulie, candidaților li se va transmite declarația de avere și interese personale și cu privire la lista de persoane apropiate din sistemul judecătoresc, procuraturii și serviciului public. (…) Declarația conține niște prevederi mai detaliate ce ține de stilul de viață, cheltuieli. (…) Declarația, conform legii, urmează a fi returnată în decurs de șapte zile. Concomitent, comisia va solista de la autoritățile publice și private, bănci și alte instituții, informații relevante cu privire la candidați pentru a formula un tablou general al profilul candidatului.

Concomitent, aceste declarații vor fi transmise și candidaților pentru funcția de membri ai Consiliul Superior al Procurorilor.

La începutul lunii august vom purcede la evaluările propriu-zise. Conform regulamentului, vor fi efectuate audierile la care vor fi invitați toți candidații. Audierile vor fi publice. La audieri, candidații au dreptul de a se prezenta cu un avocat, au dreptul de a face cunoștință cu materialul dosarului, de a prezenta probe, de a da explicații. În dependență de probele acumulate, comisia va decide – a promovat candidatul dat evaluarea sau a eșuat. În acest sens, va fi emisă, pe fiecare candidat separat, o decizie motivată în care va fi indicată concluzia la care a ajuns Comisia. Conform legii, Comisia are la dispoziție 30 de zile pentru evaluarea candidaților, plus încă 15 zile dacă este nevoie de acumularea unor informații suplimentare. Sperăm că vom reuși aceasta în august, ca în septembrie să putem vorbi despre posibilitatea de a avea un CSP nou”, a declar membra Comisiei „Pre-Vetting”, Tatiana Raducanu.

Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (în continuare – Comisia ”Pre-Vetting”) este responsabilă de evaluarea independentă a candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.

Comisia ”Pre-Vetting” este formată din șase membri numiți prin Hotărârea Parlamentului din 4 aprilie 2022. Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu și Vitalie Miron sunt cei trei candidați desemnați de Parlament în Comisia de evaluare. Nadejda Hriptievschi și Tatiana Răducanu au fost propuse de către Partidul Acțiune și Solidaritate, iar Vitalie Miron – de către Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Ceilalți trei membri au fost numiți de către partenerii de dezvoltare. Victoria Henley a fost propusă de către Ambasada SUA la Chișinău, Nona Tsotsoria – de către Ambasada Georgiei la Chișinău, iar Herman Von Hebel – de către Ambasada Olandei la Chișinău.

Profilurile celor care vor evalua integritatea candidaților la funcția de membru al CSM și CSP

Integritatea candidaților va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. 

Procesul de evaluare se va desfășura până la data de 31.12.2022.