Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Examinarea dosarului ”Heroina”, amânată…

(VIDEO) Examinarea dosarului ”Heroina”, amânată pentru 2017

Deși se află din 2014 la Curtea de Apel, examinarea dosarului ”Heroina” a fost amânată din nou. De această dată de la ședință au lipsit doi avocați și procurorul Cociu, iar magistrații au amânat examinarea cauzei pentru 2017. Cauza este examinată pentru a patra oară la Curtea de Apel.

Magistrații Curții de Apel Chișinău (CAC) urma să examineze ieri dosarul ”Heroina”, dar ședința a fost amânată la solicitarea unuia dintre avocații inculpaților. La ședința următoare, părților li s-a recomandat să pregătească susținerile verbale. Până atunci, magistrata Dina Rotarciuc, care a făcut parte din completul de judecători pe acest caz, urmează să fie înlocuită de alt magistrat, deoarece aceasta a depus recent o cerere de demisie și care fost deja aprobată de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Dosarul „Heroina”, a patra oară la Curtea de Apel

La 20 martie 2008, în centrul Chişinăului, doi inspectori ai poliţiei rutiere, Ion Ceban şi Vasile Poiană, au depistat un automobil încărcat cu saci de fasole, în care erau deghizate brichete de heroină în cantitate de 199550 grame (200 kg). La volanul maşinii era cetăţeanul turc Karalar Murat, iar drogurile, evaluate la aproximativ 10 mln de lei, urmau să ajungă într-un depozit din or. Vatra, mun. Chişinău, în scopul ambalării şi exportării lor ulterioare. Au urmat arestări, anchete peste anchete şi versiuni peste versiuni. Într-un final, dosarul a fost trimis în judecată, iar printre acuzaţi s-au regăsit doi cetăţeni turci, care ar fi reprezentat o grupare criminală, Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii, şi Cerkez Akbulut (tot el, Cernit Murat, Altîg Murat), dar şi câţiva poliţişti, acuzaţi de procurori că ar fi protejat afacerea: Corneliu Savca, Ruslan Ţopa, Dumitru Moiseev şi Valeriu Ohladciuc.

În prezent, dosarul „Heroina” se află în examinare, deja pentru a treia oară, la CA Chişinău, după ce, în luna septembrie 2014, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) l-a trimis la rejudecare. Acum, nicio persoană investigată în cadrul acestui dosar nu se mai află după gratii. Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii care transporta heroina, a fost eliberat condiţionat înainte de termen printr-o încheiere emisă pe 9 iunie 2014 de către Andrei Balan, judecător de instrucţie la Judecătoria Rezina, deşi, pe dosar, nu exista încă o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Chiar în acele momente, la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) se examinau recursurile procurorilor şi avocaţilor inculpaţilor din dosarul „Heroina”, iar într-un final, magistraţii au trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel (CA) Chişinău. Doar că, Karalar Murat nu va mai apărea în faţa judecătorilor din Moldova, pentru că, la scurt timp după ce a fost eliberat, a plecat de aici. În septembrie 2014, autorităţile s-au trezit, au anulat eliberarea şoferului heroinei şi l-au anunţat în căutare. Acesta însă nu a fost găsit.

În martie 2016, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunţat o hotărâre prin care a condamnat autorităţile R. Moldova pentru acţiunile pe care le-au întreprins în raport cu Corneliu Savca, unul dintre inculpații pe acest dosar, fostul şef al Direcţiei Misiuni Speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). CtEDO a decis ca statul să-i achite fostului poliţist 13,2 mii de euro pentru condiţiile degradante de detenţie în care a fost ţinut, dar şi pentru că a fost ţinut în arest mai mult de 12 luni, fără a fi condamnat.

Sursa Video: www.ZdG.md