Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Domnica Manole, despre decizia…

VIDEO Domnica Manole, despre decizia CC: „Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al R. Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă”

Sursa: captură foto Privesc.eu

Curtea Constituțională (CC) a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează „caracterul suveran, independent și unitar al statului R. Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, suprimarea drepturilor și a libertăților fundamentale ale cetățenilor”. Declarația aparține președintei Înaltei Curți, Domnica Manole.

„(…) Curtea a observat că propunerea legislativă aduce la îndeplinire un efort de durată al statului R. Moldova și al autorităților publice de apropiere de UE (…). Curtea a subliniat că o eventuală accedere a R. Moldova la UE nu va submina supremația Constituției în sistemul de drept național din perspectiva suveranității naționale. Normele constituționale nu-și vor pierde forța obligatorie sau nu-și vor modifica esența (…).

R. Moldova va rămâne o entitate suverană, menținându-și dreptul de a denunța tratatele internaționale al căror membru nu mai dorește să fie, potrivit condițiilor stabilite de Convenția de la Viena privind drepturile tratatelor. Mai mult, în jurisprudența sa, Curtea a notat că competența statului de a-și asuma angajamentele internaționale este un element al suveranității statului. Delegarea anumitor competențe ale statului către instituțiile internaționale privind încheierea unor tratate nu antrenează renunțarea la suveranitate (…)”, a precizat Domnica Manole în cadrul unui briefing de presă, după pronunțarea deciziei.

Marți, 16 aprilie, magistrații CC au dat aviz pozitiv asupra proiectului de lege pentru modificarea Constituției. Astfel, pe 20 octombrie 2024, în R. Moldova ar putea fi organizat referendumul pentru aderarea la UE, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. De asemenea, integrarea în Uniunea Europeană ar putea fi declarată drept obiectiv strategic al R. Moldova.

„(…) Curtea Constituțională adoptă următorul aviz: 1. inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum, semnată de 46 de deputați din Parlament, este prezentată de subiectul autorizat și în acest sens este conformă cu prevederile art. 141 alin. 1 lit. b din Constituție. 2. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63 alin. 3 și 142 alin. 3 din Constituție.

3. Inițiativa de revizuire a Constituției R. Moldova prin referendum nu depășește limitele materiale de revizuire a Constituției, stabilite de art. 142 alin. 1 și 2 din Constituție, și poate fi prezentată Parlamentului spre examinare. 4. Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

După avizarea de către CC, deputații urmează să prezinte Parlamentului proiectul de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului, cât și întrebarea care va fi pusă cetățenilor: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?