Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ „Deficiențe tehnice”, invocate pentru…

VIDEO „Deficiențe tehnice”, invocate pentru a doua oară de CSM: ședința Consiliului, la care se examinează suspendarea din funcție a trei magistrați, nu mai este transmisă în direct

Sursa: Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc luni, 15 aprilie, în ședință. Aceștia vor examina 11 subiecte, trei dintre care privind suspendarea din funcție a unor judecători. Conform unor surse ale Ziarului de Gardă, demersurile îi vizează pe magistrații de la Judecătoria Chișinău Olesea Țurcan și Radu Grecu, dar și pe judecătorul Serghei Popovici de la Judecătoria Comrat, suspendat din funcție în 2016.

UPDATE 11:35 Reprezentanții CSM au publicat un anunț potrivit căruia ședința nu va mai fi transmisă în direct.

„Stimați cetățeni, vă informăm că urmare a unor deficiențe tehnice ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 15, care se desfășoară astăzi, nu va fi difuzată în direct.

Ședința Plenului va fi înregistrată, iar înscrierea va fi plasată pe site și Facebook după finisarea acesteia”, se arată în mesajul publicat pe pagina web a CSM.

Este a doua oară, în ultimul timp, când Consiliul nu are ședințele publice, și la ultima ședință, din 9 aprilie, fiind invocate „deficiențe tehnice”.

UPDATE 09:53 Membrii CSM examinează în ședință închisă cele trei subiecte privind suspendarea din funcție a unor judecători.

UPDATE 09:47 Ședința a fost întreruptă, fiind anunțată „o pauză tehnică”.

UPDATE 09:45 Ședința CSM a început cu depunerea jurământului de către doi judecători numiți în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

Alexandru Ciorba a fost numit la Judecătoria Cimișlia, iar Evelina Ciorba – la Judecătoria Căușeni, conform unui decret semnat de președinta Maia Sandu la 11 aprilie.

Potrivit legii cu privire la statutul judecătorului, înainte de a începe să-şi exercite funcţia, judecătorul este obligat să depună următorul jurământ:

Jur să respect Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin”.

Știrea inițială:

CSM are pe agenda ședinței examinarea rezultatelor evaluării de către Comisia de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Munteanu, subiect amânat la ședința din 2 aprilie.

Totodată, doi judecători numiți în funcție urmează să depună jurământul. Este vorba despre Alexandru Ciorba, de la Judecătoria Cimișlia, și Evelina Ciorba, de la Judecătoria Căușeni.

Anterior, CSM a anunțat că „dat fiind faptul că ședința Plenului Consiliului Superior al Magistraturii va avea loc la 15 aprilie, contestațiile împotriva hotărârilor completelor de examinare ale Colegiului disciplinar preconizate pentru examinare la 16 aprilie curent vor fi examinate în ziua ședinței Plenului”.