Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: Plenul a…

LIVE Ședința CSM: Plenul a amânat examinarea raportului privind integritatea actualului procuror general interimar aspirant la funcția de judecător la CSJ

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Toți cei 10 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit marți, 2 aprilie, în ședință. Doisprezece judecători numiți în funcție au depus jurământul în fața plenului. Ulterior, opt membri CSM au admis începerea urmării penale pe numele magistratului Oleg Melniciuc.

CSM urma să exmineze rapoartele privind evaluarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) Ion Munteanu (procuror general interimar) și Stella Bleșceaga (judecătoare, Judecătoria Chișinău). Deși Comisia de exaluare a propus CSM-ului promovarea ambilor candidați, examinarea raportul privind integritatea lui Ion Munteanu a fost amânată.

UPDATE 13:12 Raportul Comisiei Vetting de evaluare a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Ion Munteanu, actual procuror general interimar, conține aproximativ 5 200 de pagini. Fiind un volum „foarte mare” de informații, potrivit președintelui interimar CSM, membrii au decis să amâne examinarea raportului cu o săptămână la o ședință de lucru anterioară.

Comisia a identificat cel puțin cinci dubii care trebuie analizate în contextul tuturor înscrisurilor anexate”, a punctat Sergiu Caraman.

Sursele ZdG afirmă că membrii CSM „au întrebări la Ion Munteanu despre apartament de 650 de mii euro din Brașov, firma de construcție înstrăinată de soție cu 4 500 lei, apartament procurat pe numele părinților lui și cheltuieli de mii de euro”.

Actualul procuror general interimar Ion Munteanu, care aspiră la funcția de judecător la CSJ, s-a pronunțat împotriva amânării subiectului. Totuși, cu nouă voturi „pro”, plenul a dispus amânarea subiectului pentru o ședință ulterioară.

UPDATE 12:15 Plenul CSM a aprobat raportul Comisiei de evaluare externă în privința magistratei Stella Bleșceaga, care aspită la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Așadar, Stella Bleșceaga, judecătoare la Judecătoria Chișinău, care a promovat evaluarea externă a integrității etice și financiare și a fost acceptat de CSM în funcția de magistrat la CSJ.

Comisia a conchis, în unanimitate, că judecătorul Stella Bleșceaga corespunde criteriilor de integritate etică și financiară identificate.

Anterior, ZdG a scris că Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a dispus inițierea controlului averii și a intereselor personale al judecătoarei din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Stella Bleșceaga, care candidează la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Până în prezent, CSM a aprobat 9 rapoarte ale Comisiei de evaluare externă din 12 recepționate.

UPDATE 12:00 După mai bine de o oră de dezbateri, a fost eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită.

Se admite sesizarea procurorului general interimar Dumitru Robu, susținută în cadrul ședinței de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Hotărârea poate fi contestată la CSJ în termen de 30 de zile”, a declarat președintele CSM, Sergiu Caraman.

UPDATE 10:40 După o pauză „tehnică”, plenul a revenit în ședință. În sală și-a făcut apariția procurorul general interimar Ion Muntean care insistă ca subiectul privind eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința unui judecător să fie examinat astăzi. Examinarea subiectului continuă cu ușile închise.

Sesizarea procurorului general interimar privind eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința unui judecător este al patrulea subiect care se va discuta în ședința de astăzi. Potrivit surselor ZdG, ar fi vorba despre judecătorul Oleg Melniciuc.

UPDATE 10:10 În debutul ședinței, cei 12 judecători depun jurământul de învestire în funcție.

Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile omului, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuțiile ce-mi revin”, pronunță pe rând fiecare magistrat.

Captură foto: privesc.eu

Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Sergiu Caraman, le-a urat succes și a punctat că noii judecători sunt obligați să lucreze trei ani în instanța în care au fost repartizați. După trei ani, aceștia vor putea solicita, după caz, să fie transferați.