Principală  —  IMPORTANTE   —   Veronica Dragalin, după ce Partidul…

Veronica Dragalin, după ce Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional: „CC a ajuns la un rezultat pe care Procuratura tot îl urma prin procedură penală”

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, s-a expus asupra deciziei Curții Constituționale (CC) prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat drept neconstituțional. Șefa PA a menționat că formațiunea politică putea fi dizolvată și prin procedură penală. Declarația a fost făcută luni seară, 19 iunie, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Întrebată cum vede hotărârea de astăzi a Înaltei Curți, Veronica Dragalin a spus că „din punct de vedere al legii penale, Procuratura Anticorupție consideră că sunt suficiente probe ca să fie trasă la răspundere penală persoana juridică Partidul „Șor””.

„Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală în privința persoanei juridice Partidul Politic „Șor” și în privința Marinei Tauber. Urmează să fie trimis dosarul în judecată. Noi am sesizat Curtea Constituțională cu privire la probele acumulate pe parcursul acestei investigații conduse de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Am trimis informația solicitată și până la urmă Procuratura Anticorupție n-a participat în acest proces, dar am văzut și eu astăzi, cum au văzut și restul cetățenilor, decizia pe care a luat-o Curtea Constituțională (…). Eu nu știam la ce să mă aștept pentru că nu sunt expertă în legea constituțională din R. Moldova. Eu știu că din punct de vedere al legii penale, Procuratura Anticorupție consideră că sunt suficiente probe ca să fie trasă la răspundere penală persoana juridică Partidul „Șor” și ca urmare această persoană juridică poate fi lichidată prin procedură penală. Până la urmă, Curtea Constituțională a ajuns la un rezultat pe care Procuratura tot îl urma prin procedură penală”, a spus Dragalin.

Luni, 19 iunie, CC a a admis sesizarea Guvernului cu privire la verificare constituționalității Partidului Politic „Șor”. Astfel, formațiunea politică a fost declarată neconstituțională, considerând partidul dizolvat. Conform dispozitivului Hotărârii CC, deputații Partidului „Șor” vor deveni parlamentari independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. În plus, fotoliul de deputat care a fost eliberat atunci când Ilan Șor a rămas fără mandat va rămâne vacant pe tot parcursul acestei legislaturi.

La hotărârea de declarare a partidului neconstituțional, a fost formulată o opinie disidentă de magistratul Serghei Țurcan și o opinie separată de către judecătorul Vladimir Țurcanu.

CC a constatat că în mai multe scrutine la care au participat concurenții electorali ai Partidului „Șor” s-a încălcat „principiul finanțării transparente a partidului politic”, prin:

  • nedeclararea în rapoartele financiare ale partidului a mijloacelor financiare utilizate în campania electorală;
  • nedeclararea donațiilor în rapoartele financiare ale partidului;
  • depășirea plafonului maxim al mijloacelor financiare care pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral;
  • diminuarea prețului real al donațiilor și al serviciilor prestate pentru un eveniment electoral;
  • ignorarea sancțiunilor aplicate de Comisia Electorală Centrală.