Principală  —  IMPORTANTE   —   Veaceslav Platon, învinuit pe un…

Veaceslav Platon, învinuit pe un nou capăt de acuzare. Procurorii anunță că Platon nu a plătit impozite de peste 7 milioane de lei

Reprezentanți ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că luni, 27 decembrie, procurorii au inițiat o nouă cauză penală pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon care este anunțat în căutare, după ce după alegerile parlamentare din iulie a fugit din R. Moldova.

Potrivit responsabililor de la PCCOCS, Platon este bănuit de săvârșirea evaziunii fiscale, în calitate de persoană fizică. Mai exact, procurorii anunță că Platon nu a achitat la Serviciului Fiscal de Stat impozite de peste 7 milioane de lei în perioada anilor 2012-2015.

„Prezentul proces penal a fost inițiat în baza raportului de autosesizare întocmit încă în luna septembrie 2021 de către acuzatorul de stat care anterior, în cadrul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire în privința numitului, a renunțat la acuzarea adusă acestuia. Din motive neclare, conducerea anterioară a Procuraturii nu a dispus examinarea raportului procurorului așa cum o dictează prevederile imperative ale Codului de procedură penală, ci a optat pentru transmiterea actului de sesizare a procurorului ca o simplă informație către organele de investigații.

Ulterior, după schimbarea conducerii Procuraturii, în cadrul verificării circumstanțelor de renunțare la învinuire, au fost verificate și alte acțiuni care ar fi suspecte în sensul favorizării lui Veaceslav Platon în acest proces penal. Inter alia, a fost depistat actul de sesizare a procurorului, din septembrie 2021. Astfel, în noiembrie 2021, fiind puse în aplicare corectă prevederile articolului 274 din Codul de procedură penală, raportul a fost înregistrat în Registrul de evidență a infracțiunilor al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Prin urmare, la 27 decembrie 2021, după examinarea actelor de constatare, inclusiv opinia emisă de Serviciul Fiscal de Stat, procurorii PCCOCS au dispus pornirea urmăririi penale”, se menționează în nota PCCOCS.

În context, Procuratura anunță că „acțiunile persoanelor responsabile din cadrul PCCOCS, care au admis încălcări, vor fi verificate, iar în rezultat, se va dispune în conformitate cu prevederile legii”.

Potrivit legii, persoana se prezumă nevinovată, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale pe acest dosar.

La 3 decembrie curent, Procuratura Anticorupție a anunțat că Veaceslav Platon este cercetat penal într-o cauză penală pornită pentru abuz de serviciu și că procurorii au solicitat mandat de arest pe un termen de 30 de zile în privința controversatului om de afaceri. Procurorii susțin că Platon ar fi organizat și condus un grup de persoane care ar fi prejudiciat Asociația Obștească „Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule” cu aproape 20 de milioane de lei.

La 1 decembrie, procurorii anticorupție l-au pus sub învinuire în contumacie pe Platon Veaceslav, fiindu-i incriminate 3 capete de acuzare, după cum urmează: – 190 alin. (5) din Codul penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari);- 196 alin. (4) din Codul penal ( Cauzarea de daune materiale în proporții deosebit de mari prin înșelăciune sau abuz de încredere);- art. 361 alin. (2) lit. b) și d) din Codul penal (Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false).

La 1 septembrie curent, Biroul național Interpol de la Chișinău a adresat o solicitare la Secretariatul General al Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale (OIPC) INTERPOL de la Lyon, Franța, prin care a solicitat anunțarea în căutare a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, care a fugit din R. Moldova după scrutinul parlamentar din 11 iulie. Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Praga, însă de acolo a luat avionul spre Londra. Ulterior, într-o postare pe Facebook, Platon a confirmat faptul că se află la Londra.