Principală  —  IMPORTANTE   —   Veaceslav Platon, citat pentru a-i…

Veaceslav Platon, citat pentru a-i fi înaintată acuzarea în cauza penală privind atacul raider asupra unei bănci cu bani din „Laundromatul rusesc”

Veaceslav Platon l-a acuzat, în mai multe rânduri pe Vladimir Plahotniuc, fostul său partener de afaceri, de fabricarea dosarelor penale pe numele său

Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie curent în vederea înaintării acuzării, în urma investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane, în perioada 2011-2015, care ar fi dobândit circa 43 la sută din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA, deținute de o serie de companii, beneficiar real al cărora a devenit Veaceslav Platon, ceea ce i-ar fi permis acestuia să preia controlul asupra instituției financiare pentru o anumită perioadă.

Având în vedere interesul public sporit în raport cu investigațiile cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat, comunicăm că investigațiile respective se referă la fapte ce se încadrează juridic conform prevederilor art. 190 alin. (5) Cod penal (Escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari) și art. 243 alin. (3) lit.b) Cod penal (Spălarea banilor în proporții deosebit de mari). În cadrul investigațiilor efectuate s-a constatat că, în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc” au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis de a obține un pachet de 28051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 de milioane de lei. Conform probelor administrate în cauza penală, procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare sustrase, au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav. În perioada 2011-2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Platon Veaceslav, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pe o anumită perioadă. Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie curent în vederea înaintării acuzării, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a zburat duminică seara, 19 iulie, de la Chișinău la Londra, iar de acolo a luat avionul spre Praga. Cel puțin asta susținea avocatul lui Platon, Ion Crețu, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.

La 14 iunie curent, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.