Principală  —  IMPORTANTE   —   Usatîi a cerut recuzarea unui…

Usatîi a cerut recuzarea unui judecător din completul de la Curtea de Apel care examinează contestația blocului lui electoral privind secțiile de votare în diasporă

Liderul blocului electoral „Renato Usatîi” a solicitat, prin avocatul său, recuzarea judecătorului Anatol Minciună, din completul de judecători, care examinează luni contestație depusă de blocul electoral în legătură cu decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

În argumentarea recuzării înaintate, Usatîi a invocat faptul că magistratul Anatol Minciună este unul dintre magistrații care au decis excluderea partidului lui din lupta pentru parlamentarele din 2014, decizie care la 7 aprilie 2021 a fost anulată. Detalii aici

„Noi am cerut recuzarea judecătorului lui Anatolie miNCIUNĂ, este cel care 2014 a participat la ședința în care ilegal noi am fost scoși din cursa electorală. Noi i-am solicitat autorecuzarea de la ședința de judecată în cadrul căreia noi am cerut în instanță revizuirea deciziei CEC privind secțiile votare care urmează să fie deschise în diasporă”, a declarat Usatîi, fiind prezent la ședința de Curtea de Apel.

În context, Usatîi îl acuză pe liderul socialiștilor Igor Dodon că ar sta în spatele deciziei CEC de a micșora numărul secțiilor de votare din străinătate.

ZdG a solicitat un comentariu de la reprezentanții PSRM în legătură cu acuzațiile aduse de Usatîi.

„Dodon se teme, el a văzut câți cetățeni au ieșit la vot la alegerile trecute. El organizează acest blocaj. Varianta de rezervă a lui Dodon, în cazul că instanța de apel menține decizia CEC, este ca cei cinci membri ai CEC care au votat această hotărâre își vor da demisia ca să blocheze organizarea alegerilor din 11 iulie. Noi trebuie să-i ajutăm pe cei aflați peste hotare ca să voteze”, a mai declarat Usatîi.

Cererea de recuzare depusă de Usatîi a fost repartizată spre examinare, astfel că ședința de Curtea de Apel a fost întreruptă până la ora 14:30.

Blocul electoral „Renato Usatîi”, condus de liderul partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, a contestat la Curtea de Apel Chișinău (CA) decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Ședința de la Curtea de Apel a început la ora 11:00.

La 5 iunie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat deschiderea a 139 de secții de votare în străinătate la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, exact același număr de secții care a fost deschis la scrutinul prezidențial din 2020, atunci când mai mulți cetățeni R. Moldova aflați peste hotare nu au reușit să voteze.

Proiectul inițial prevedea deschiderea a 162 de secții de votare, însă membrul CEC desemnat de socialiști, Maxim Lebedinschi, a venit cu propunere, ca în străinătate, să fie deschise doar 139 de secții, proiectul fiind susținut de încă patru membrii CEC – Vadim Filipov, Veaceslav Agrigoroaie, Andrei Volentir și Vasile Gafton.

La cele mai recente alegeri, prezidențiale, desfășurate în toamna anului trecut, mii de cetățeni moldoveni aflați peste hotare nu au putut vota din cauza insuficienței de buletine după ce au stat la coadă ore în șir, majoritatea membrilor CEC au respins propunerile de majorare a numărului de secții de vot pentru parlamentarele din iulie.

Secțiile de votare vor fi constituite pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale R. Moldova, dar și în alte localități, în baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, a datelor de pe urma înregistrării prealabile, precum și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora, anunță CEC.