Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Unul dintre dosarele penale deschise…

Unul dintre dosarele penale deschise pe numele președintelui raionului Dubăsari a fost încetat

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Potrivit Moldova Curată, decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

În acest dosar, Policinschi a fost pus sub acuzare pentru neglijență în serviciu, pentru fapte comise în anii 2007 și 2011. Potrivit hotărârii instanței, această infracțiune face parte din categoria celor ușoare pentru care termenul de prescripție este de 2 ani. Astfel, acest termen a intervenit încă în anul 2013.

Solicitată de Moldova Curată, procurora Djulieta Devder, care a repezentat acuzarea la Curtea de Apel, a declarat că anume procurorii au solicitat instanței să ia o astfel de decizie – încetarea procesului penal, din cauza expirării termenului de prescripție.

În timp ce instanțele examinau acest dosar pe numele său, Grigore Policinschi a fost pus sub acuzare într-un al doilea dosar, pentru abuz în serviciu, în septembrie 2017, fiind încătușat chiar de pe Aeroportul Chișinău, în timp ce revenea din vacanță. În luna martie 2018 dosarul a ajuns deja în instanța de judecată. Cauza se examinează și acum la Judecătoria Criuleni. Atunci Procuratura Anticorupție a anunțat că Grigore Policinschi ar fi adus statului un prejudiciu ce s-ar ridica la 1,5 milioane de lei, în timp ce conducea raionul Dubăsari. Atunci, Partidul Comuniștilor, din care Policinschi a făcut parte în toate cele 4 mandate de președinte de raion, a acuzat guvernarea democrată că s-ar ocupa de ”represiuni politice”. Însuși învinuitul a respins acuzațiile procurorilor, declarând pentru Moldova Curată că acestea ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

La scurt timp după ce acest dosar a ajuns în instanță, Grigore Policinschi a fost văzut la evenimentele publice organizate de Partidul Democrat, iar la 18 mai 2019 a fost ales președinte al Organizației Teritoriale a PD din Dubăsari.