Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un șef de inspectorat, sancționat…

Un șef de inspectorat, sancționat cu 10 mii de lei, după ce a hărțuit o subalternă

La 11 februarie 2019, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a emis decizia de constatare a discriminării pe cauza nr. 221/18 care vizează comportamentul discriminator al unui șef de inspectorat, manifestat prin hărțuirea unei subalterne.

Fiind constatată discriminarea pe criteriu de statut matrimonial și sex în câmpul muncii, Consiliul a întocmit un proces-verbal cu privire la  contravenție, pe care l-a expediat instanței pentru aplicarea sancțiunii.

Instanța de judecată i-a aplicat reclamatului o amendă în mărime de 200 unități convenționale, ceea ce constituie 10.000 lei, și privarea dreptului de a ocupa funcții pe un termen de 6 luni în cadrul Inspectoratului General de Poliție al R. Moldova sau în cadrul subdiviziunilor acestuia.

La 30 ianuarie 2020, decizia de sancționare a fost menținută de către Curtea de Apel, fiind irevocabilă.

Potrivit unui Raport OSCE din 2019, hărțuirea este privită ca o parte obișnuită a vieții femeilor din R. Moldova. Rezultatele studiului respectiv confirmă prevalența ridicată a hărțuirii sexuale în Moldova. Aproape jumătate (49%) dintre femei s-au confruntat cu cel puțin o formă de hărțuire sexuală de la vârsta de 15 ani, iar aproape una din cinci a avut o astfel de experiență în cele 12 luni anterioare studiului (18%). Experiențele de hărțuire sunt mai des răspândite în rândul femeilor mai tinere: celor în vârstă de 18-29 de ani (63%), celor fără copii (68%) și studentelor (70%).

Conform Biroului Național de Statistică, din totalul de conducători de toate nivelurile, 58,0% sunt bărbaţi, iar 42,0% – femei. În perioada 2011-2017 diferența dintre aceste ponderi s-a redus semnificativ. În cazul conducătorilor de unităţi economice și sociale, diferenţele în aspect de gen sunt mai pronunţate. Astfel, raportul între femei şi bărbaţi în rândul conducătorilor este de 1 la 4 (respectiv 27,3% femei față de 72,7% bărbaţi), indiferent de forma de proprietate a unităţii.