Principală  —  IMPORTANTE   —   Un avocat din Chișinău a…

Un avocat din Chișinău a fost deferit justiției pentru trafic de influență: A primit 8 000 de euro pentru a influența persoane publice din IP Râșcani

Procuratura Anticorupție (PA) anunță miercuri, 31 mai, despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui avocat din Chișinău, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2023 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț.

„Potrivit denunțătorului și rezultatelor efectuării urmării penale şi a măsurilor speciale de investigație desfășurate pe cauza penală respectivă, s-a stabilit că, învinuitul, în perioada 2020-2021, a pretins și primit mijloace bănești în sumă de 8 000 de euro de la denunțător, pentru a influența persoane publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Râșcani a DP municipiul Chișinău și persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Râșcani, pentru a-i determina la adoptarea unei soluții favorabile pe marginea faptelor investigate în privința denunțătorului în cadrul cauzei penale ce vizează falsificarea înscrisurilor și dobândirea ilicită a unui automobil. Ca rezultat, fiind încetată urmărirea penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.

Ulterior, sub pretextul de a influența procurorul să nu reia urmărirea penală, învinuitul a mai pretins și primit 1 000 de euro, inclusiv și alte mijloace bănești destinate nemijlocit procurorului-șef al Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Râșcani, transmiterea acestora fiind efectuată sub controlul ofițerilor CNA”, se arată în comunicatul PA.

Conform PA, peste o perioadă de timp, învinuitul a restituit mijloacele bănești pretinse și primite în sumă de 1 200 de euro, fiind în imposibilitate de a exercita influența promisă. Învinuitul a recunoscut vina în parte, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de se pedepsesc cu amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.