Principală  —  IMPORTANTE   —   Ultima oră! Instanța nu a…

Ultima oră! Instanța nu a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase

Decizia a fost luată cu câteva clipe în urmă de magistrata Rodica Berdilo de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Hotărârea a stabilit că „nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi”. Andrei Năstase a anunțat că o va contesta în cel mai scurt timp la Curtea de Apel Chișinău.

Se întâmplă la două săptămâni și două zile de când a fost ales primar al capitalei cu 52,57% din voturi. La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanță pe motiv că ar fi încălcat legislația electorală și după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparțialitate la judecarea cazului.

Deși imediat după afișarea rezultatelor alegerilor turului doi de scrutin, Ion Ceban a declarat că recunoaște legalitatea alegerilor, în următoarele zile a depus în instanță două acțiuni pe numele lui Năstase, pe motiv că acesta ar fi încălcat prevederile Codului Electoral.

Ion Ceban semnalează în cele două contestații depuse în instanță că Andrei Năstase a beneficiat de susținere externă în plină campanie electorală și a făcut agitație în ziua scrutinului. CSJ a dat dreptate socialiștilor doar într-un singur caz și a constatat că prin mesajele sale video din 3 iunie, Andrei Năstase a făcut agitație electorală. Cealaltă contestație, privind implicarea persoanelor din străinătate în campania de promovare a lui Năstase, prima instanță însă a respins-o, iar hotărârea a fost menținută până la instanța supremă de justiție.

Ședința de judecată privind validarea mandatului lui Andrei Năstase a fost fixată pentru vineri, 15 iunie, dar aceasta a fost amânată. Luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale nr.1 Chișinău a cerut recuzarea judecătorului Valentin Lastavețchi, în gestiunea căruia se afla dosarul, pe motiv că acesta nu ar fi imparțial. Cererea a fost admisă, iar ședința a fost fixată pentru astăzi, 19 iunie, dosarul fiind repartizat magistratei Rodica Berdilo.

În toate zilele de ședință, în fața Judecătoriei Chișinău au protestat mai mulți simpatizanți ai lui Andrei Năstase. Acesția au cerut validarea mandatului. În ședința de astăzi, spre deosebire de cele anterioare, a fost prezent și Andrei Năstase.

În timpul ședinței, la care presa nu a fost lăsată să filmeze, reprezentantul PSRM ar fi cerut declararea alegerilor nule. Cel puțin astfel de declarații a făcut liderul PPDA, Andrei Năstase. Socialistul Ion Ceban însă a negat acest lucru și a declarat că toate solicitările către instanță le-a expus public.