Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ultima oră! Angela Motuzoc, numită…

Ultima oră! Angela Motuzoc, numită președintă a Consiliului Superior al Procurorilor. Ce CV are și ce promisiuni face

Angela Motuzoc este noua președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Pentru candidatura acesteia și-au dat votul nouă membri ai CSP. Contracandidatul acesteia, Adrian Bordianu, a primit un singur vot.

În ședința din 10 ianuarie a CSP, atât Andrei Bordianu, cât și Angela Motuzoc și-au prezentat viziunile privind exercitarea mandatului și au enunțat principalele sarcini pe care se obligă să le îndeplinească.

Angela Motuzoc a declarat în fața colegilor că va avea o abordare pragmatică și obiectivă asupra activității organului colegial, va consolida statul și independența acestuia și va promova angajarea în aparatul administrativ a perosanelor pe criteriul meritocrației.

„Principalele obiective care vor fi urmărite de către mine în calitate de președinte al CSP și urmează a fi realizate, sunt: păstrarea și consolidarea statulul procuraturii în sistemul organelor de drept, consolidarea activității CSP ca garant al independenței. În vederea asigurării acestei activități și a colegiilor din suborinea CSP, urmează a fi constituit aparatul administrativ al CSP, în cadrul căruia vor fi selectate și angajate persoane pe criterii de meritocrație. Un alt obiectiv este promovarea independenței și responsabilității procurorului, transparenței și integrității –  criterii care sunt absolut necesare în activitatea de asigurare a supremaţiei legii”, a declarat Angela Motuzoc înainte de prodcedura de vot. Aceasta își mai propune „asigurarea mecanismelor instituționale de respectare a normelor de etică profesională, asigurarea unor standarde profesionale deontologice care să consolideze o elită profesională autentică, omogenă și durabilă”. Motuzoc a vorbit despre  consolidarea statutului procurorilor, îmbunătățirea modalităților de recrutare, evaluare și promovare a acestora, stabilirea criteriilor de verificare a procurorilor, stabilirea clară a principiilor etice și normelor de conduită. Totodată, Angela Motuzoc a declarat că va urgenta lansarea paginii web a CSP, „pentru ca activitatea acestuia să poată fi monitorizată de cei interesați, în vederea sporirii transparenței”.

Angela Motuzoc a ajuns membru al CSP după ce la Adunarea Generală a Procurorilor din 17 noiembrie 2017 pentru candidatura acesteia și-au dat votul 331 de procurori. Cu o zi mai devreme, la 16 noiembrie, Motuzoc a câştigat concursul pentru suplinirea funcţiei de adjunct al procurorului-şef al Procuraturii Chişinău. Din 2001 până în 2009, Motuzoc a fost procuroră în cadrul acestei instituţii, iar în 2009-2012 a fost în concediu pentru îngrijirea copilului.

În 2016, Motuzoc a avut, lunar, un salariu de 10 mii de lei. Împreună cu soţul, avocat, noul membru al CSP deţine două apartamente, dobândite în anii 1996 şi 2002. Anul trecut, cei doi soţi au intrat în posesia unui Mitsubishi Pajero Sport, fabricat în 2012, maşină care ar avea o valoare de doar 10 mii de lei.

Citiți și

CV-urile, promisiunile şi averea noilor membri ai CSP