Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Adjunctul suspendat al…

ULTIMA ORĂ Adjunctul suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov, plasat în arest preventiv pentru 20 de zile

Foto: ZdG

Adjunctul suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov va fi plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. Decizia a fost luată marți, 19 octombrie, de către magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău, care au admis demersurile înaintate de către procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA).

Solicitată de Ziarul de Gardă, procurora de caz, Nadeja Busuioc, a declarat că a fost admis recursul înaintat de procurori. Astfel, în privința lui Popov, magistrații au decis aplicarea arestului preventiv pentru 20 de zile.

Pe 11 octombrie, magistrații Judecătoriei, sediul Ciocana, au admis parțial demersul procurorei anticorupție de caz și au dispus mandat de arestare pentru 30 de zile pe numele lui Popov. Atunci, avocații lui Ruslan Popov au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia Judecătoriei Chișinău și au solicitat casarea deciziei primei instanțe.

Pe 12 octombrie, procurora de caz, Nadejda Busuioc, a contestat la Curtea de Apel decizia magistraților Judecătoriei Chișinău și a solicitat aplicarea în privința lui Popov a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Atunci, procurora de caz a declarat că „instanța nu și-a motivat raționamentele legate de circumstanțele și împrejurările date care au determinat alegerea măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu”.

Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, procurora în Procuratura Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, care a dispus punerea sub învinuire a lui Popov a constatat că infracțiunea a fost săvârșită prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

La 9 octombrie șeful adjunct suspendat al PG Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită, a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul său. Procurorii anticorupție au deschis o cauză cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov. Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.

Pe 5 octombrie, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic. Detalii aici.

În 2013, ZdG a scris că Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţinea că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.

Ruslan Popov indică în declarația sa de avere și interese personale depusă pe 29 martie curent, că în anul 2020 a obținut un salariu de 397 609 lei de la Procuratura Generală (PG). Totodată, Popov a ridicat un salariu de circa 13 825 de lei de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), dar și un salariu de circa 38 620 de lei de la Institutul Național al Justiției. Tot în anul 2020, Ruslan Popov a obținut o remunerare de 26 977 de lei de la centrul Internațional „La Strada”. Familia Popov a mai obținut venituri sub formă de onorariu în valoare de 93 265 lei de la „Biroul asociat de avocați Ialoveni”, precum și venituri sub formă de salariu în valoare de 45 238 lei de la Procuratura R. Moldova.

În anul 2020, Ruslan Popov a vândut un automobil de model Hyundai Grand Santa FE în valoare de 29 990 euro și a procurat un autoturism Hyundai Santa FE CRDi, în valoare de 38 de mii de euro.

Pe parcursul anului 2020, familia Popov a obținut mai multe venituri din indemnizații. Astfel, Ruslan Popov a ridicat o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 9 914 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). De asemenea, familia Popov a obținut alte două indemnizații în valoare totală de 692 lei pentru incapacitate temporară de muncă de la CNAS, precum și venituri de 2 303 lei.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Ruslan Popov deține 80 acțiuni la Dac Hermes SA. Acesta este debitorul unei datorii contractate în anul 2020, în valoare de 8 010 lei, a cărei scadență este anul 2021. Din 2014 și 2016, Iulia Popov, soția procurorului, are două datorii față de părinții ei, Ion (care a decedat între timp) și Pelaghia Oprea – de 10 mii de euro, a cărei scadență este anul 2034, precum și o datorie de 50 de mii de euro, a cărei scadență este anul 2036.