Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Trebuia Chicu să prezinte proiectul…

Trebuia Chicu să prezinte proiectul Legii nr. 56 în fața deputaților? Doi judecători ai CC au o opinie separată

În timp ce Serghei Țurcan, Nicolae Roșca, Liuba Șova și Domnica Manole au stabilit că Legea Supremă nu stabilește nicio excepție de la obligativitatea prezentării angajării răspunderii asupra unui proiect de lege în şedinţa plenară, ceilalți doi judecători ai Curții Constituționale (CC) – Eduard Ababei și Vladimir Țurcan – consideră, într-o opinie separată, că, în situații excepționale, în care există riscuri la adresa vieții și a sănătății, lipsa cvorumului poate fi motivată, iar ședința consumată din momentul venirii premierului în sala de plen, dacă deputaților li se comunică din timp textul prin alte mijloace.

Prin urmare, cei doi consideră că majoritatea a examinat „pur formalist” textul art. 1061 din Constituție.

„Respingând sesizarea ca inadmisibilă, ei au eșuat să pună în balanță, pe de o parte, principiul solemnității procedurilor parlamentare, manifestat prin prezența fizică a prim-ministrului în fața plenului deliberativ al Parlamentului, cu principii caracteristice stării excepționale, cum ar fi principiul protecției sănătății deputaților”, remarcă Țurcan și Ababei, adăugând că cel din urmă principiu trebuia să prevaleze.

Ei subliniază că în acest caz textul constituțional trebuia „îmbogățit”, prin interpretare, cu o nouă regulă: „Guvernul își poate angaja răspunderea asupra unui program, unei declarații de politică generală sau unui proiect de lege, în situații excepționale, fără prezența obligatorie a deputaților în sala de plen”.

Totodată, aceștia susțin că deputații puteau iniția și așa o moțiune de cenzură.

CC a declarat luni, 13 aprilie, inadmisibilă sesizarea depusă de către deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca privind interpretarea art. 1061 din Legea Supremă, menționând că textul este clar, astfel că „desfășurarea ședinței plenare este obligatorie și în cazul când Parlamentul nu se află în sesiune ordinară, în afara sesiunilor parlamentare procedura angajării răspunderii Guvernului fiind condiționată de convocarea unei sesiuni extraordinare sau speciale”.

Totodată, CC indică și în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituțională Legea asumată de Guvernul Chicu faptul că etapa prezentării proiectului în fața deputaților era indispensabilă.

Ședința Parlamentului din 2 aprilie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Deputații PSRM și PDM nu au venit în ziua în care premierul Ion Chicu trebuia să prezinte proiectul privind asumarea răspunderii asupra Legii nr. 56.

Deși magistrații de la CC au declarat neconstituțională Legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, anterior, majoritatea prevederilor din legea respectivă au fost aprobate în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale din 10 aprilie.