Principală  —  IMPORTANTE   —   STUDIU CNA/ 92 la sută…

STUDIU CNA 92 la sută dintre inculpații care au comis infracțiuni de corupție sunt bărbați: implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată de înregistrarea unor salarii mici

Imagine-simbol

92 la sută dintre bărbaţi şi 8 la sută dintre femei reprezintă ponderea inculpaţilor, implicaţi în acte de corupere pasivă și activă, dar şi trafic de influenţă, se arată într-un studiu al Centrului Național Anticorupție (CNA), elaborat în baza analizei sentinţelor pe dosarele de corupţie pronunțate în 2020.

Potrivit CNA, vârsta celor condamnaţi pentru corupţie este între 35 şi 45 de ani, iar majoritatea anterior nu au comis astfel de infracţiuni.

Datele studiului arată că implicarea în acte de corupţie ar fi cauzată de înregistrarea, de către inculpați, a unor salarii mici la locul de muncă sau în cazul unora, de lipsa unor surse de venit pentru a-şi putea întreţine familia.

„Femeile care activează în sectorul public sunt mai puţin predispuse la comiterea actelor de corupţie, comparativ cu femeile din sectorul privat. Această concluzie însă nu se referă şi la bărbaţi, care, fie activează în sfera publică sau privată, sunt mai predispuşi de a comite infracţiuni de corupţie”, susțin reprezentanții CNA.

„Practica de a „cere şi de a da mită” poate fi rezultatul nesancţionării persoanelor corupte sau aplicarea unor pedepse prea blânde care nu descurajează implicarea în acte de corupţie.

Aplicarea pedepselor care nu presupun privarea de libertate şi a pedepselor blânde măreşte considerabil numărul actelor de corupţie şi scade încrederea populaţiei în sistemul judecătoresc”.

Studiul „Profilul infractorului pe cazurile de corupere pasivă, corupere activă și trafic de influență, în baza sentinţelor pronunțate în anul 2020” a fost elaborat de angajații Direcţiei analitice a CNA.