Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialiștii au depus o sesizare…

Socialiștii au depus o sesizare la CC prin care solicită „verificarea constituționalității” legii privind limba română

Sursa foto: socialistii.md

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Vlad Bătrîncea a depus marți, 28 martie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită „verificarea constituționalității” legii care prevede că sintagma „limba română” a luat locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova.

„Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament. În cazul dat, procedura constituțională de modificare a legii supreme a fost ignorată”, a spus vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea, potrivit unei note informative publicate pe site-ul socialiștilor.

În 2013, CC a pronunțat hotărârea că limba oficială a R. Moldova este limba română.

„Curtea a statuat că, în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, potrivit deciziei Înaltei Curți.

Pe 22 martie 2023, președinta Maia Sandu a promulgat legea care prevede că sintagma „limba română” ia locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova.

Șefa statului a spus atunci că limba română trebuie și poate să fie „catalizatorul consolidării societăţii noastre, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi, bineînţeles, să fie însuşită şi vorbită de către toţi cetăţenii noștri”.

„(…) Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetățenii R. Moldova, vorbim limba „moldovenească” și nu româna – au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Și aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poți subjuga și controla mai ușor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională (…)”, a accentuat șefa statului.

Pe 16 martie 2023, Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toate legile R. Moldova. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate” și votat în a doua lectură cu 58 de voturi. Reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) nu au au votat pentru acest proiect și au afișat pancarte cu: „Constituția RM: Moldova, Moldovei, moldoveneasc㔄Poporul este suveran! PAS-ul este tiran” și „Ion Druță: Limba moldovenească este maica, limba românească este fiica”.

Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă, „în mod indubitabil, din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, și anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.