Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Serios, el judecă dosare?”. CSM…

„Serios, el judecă dosare?”. CSM vine cu „informații suplimentare” în privința primului judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită, după ce președintele interimar al Consiliului a declarat că „nu este suspendat din funcție”

Sursa: magistrat.md

Primul judecător din R. Moldova care a fost condamnat, de prima instanță, la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită, Oleg Melniciuc, nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător. Precizarea a fost făcute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-un comunicat de presă emis vineri, 19 ianuarie, după ce președintele interimar al CSM Sergiu Caraman a declarat joi, în cadrul unei emisiuni televizate, că magistratul „la moment nu este suspendat din funcție”.

Confuzia ar fi fost creată în legătura cu faptul că nu a fost suspendat din funcție la o solicitarea a procurorului general de începere a urmării penale într-un dosar de hărțuire sexuală.

Totuși, fiind întrebat de prezentatorul emisiunii „serios, el judecă dosare?”, Caraman nu a răspuns, dar a clătinat capul în semn de aprobare, lăsând să se înțeleagă că judecătorul nu este suspendat din funcție, deși CSM a aprobat în pe 25 mai 2022 suspendarea acestuia „până la rămânerea definitivă a hotărârii pe cauza” de îmbogățire ilicită.

După apariția la TV, jurnalistul și prezentatorul Vitalie Călugăreanu a distribuit secvența video, cu mesajul: „Moldova, să mă scuzi că m-am blocat în seara asta în timpul emisiunii când am aflat că un judecător (Melniciuc), condamnat în 2021 la 7 ani de închisoare pentru îmbogățire ilicită, judecă în continuare, condamnă alți oameni și primește salariu pentru asta. Așa ceva nu se poate!”.

La 24 mai 2022 a fost înaintată o sesizare către CSM de către procurorul general prin care a fost solicitată eliberarea acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului, în baza art. 173 din Codul penal al Republicii Moldova – hărțuirea sexuală.

Ulterior, CSM a respins sesizarea procurorului general prin hotărârea nr. 132/10 din 27 mai 2022, iar Curtea de Apel Chișinău prin hotărârea nr. 3-212/22 din 12 octombrie 2023 a anulat hotărârea CSM și a dispus reexaminarea sesizării respective.

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să reexamineze sesizarea.

„Într-adevăr, pe marginea acestui caz judecătorul Melniciuc nu a fost suspendat din funcție. Este de precizat, totuși, pentru a exclude orice neclaritate că, la moment judecătorul Oleg Melniciuc nu judecă cauze și nu beneficiază de salariul de judecător, deoarece el a fost suspendat din funcție în anul 2022 în legătură cu emiterea de către Judecătoria Anenii Noi a sentinței de condamnare într-un alt caz și, anume, cazul penal de îmbogățire ilicită, prevăzută de art. 3302 alin.(2) din Codul penal al Republicii Moldova”, comunică CSM.

În prezent cauza penală se află pe rolul Curții de Apel Chișinău, iar următoarea ședință este stabilită pentru data de 26 ianuarie 2024.

Consiliul menționează că va reveni ulterior și cu informații despre numărul judecătorilor care au fost suspendați din funcție în legătură cu pornirea urmăririi penale pe numele lor.

Numele lui Oleg Melniciuc a ajuns, din nou, în atenția opiniei publice, în toamna anului 2023, când instanța a dispus să-i acorde despăgubiri de la stat în privința unui dosar penal deschis în 2017 pentru trafic de influență. Acuzatorii de stat au investigat luarea unei mite de 100 de mii de euro de către Melniciuc. Dosarul a fost clasat în ianuarie 2020, iar ulterior, Melniciuc a acționat statul în judecată, cerând despăgubiri.

Oleg Mel­ni­ciuc a fost președintele Judecătoriei Râșcani. Ante­ri­or, aces­ta a deţi­nut fun­cţia de vice­preşe­din­te al aces­tei instanţe. Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi. Melniciuc a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Dosarul se examinează la Curtea de Apel Chișinău.