Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Curtea de Apel obligă…

DOC Curtea de Apel obligă CSM să examineze repetat cererea procurorului general privind pornirea urmăririi penale pe numele judecătorului Oleg Melniciuc, bănuit de hărțuire sexuală

Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 27 mai 2022 prin care s-a respins sesizarea Procurorului General interimar al R. Moldova pentru eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Hotărârea a fost luată după o acțiune în instanță depusă de Dumitru Robu, fostul procurorul general interimar.

Instanța obligă CSM să reexamineze sesizarea din 24 mai 2022 a Procurorului General interimar al Republicii Moldova, Dumitru Robu, privind eliberarea acordului pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Oleg Melniciuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani.

Hotărârea a fost emisă joi, 12 octombrie, de un complet de judecători format din Ghenadie Mîra, Angela Bostan și Grigore Dașchevici și poate fi contestată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului hotărârii.

Plenul CSM a respins la 27 mai 2022, sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu privind pornirea urmăririi penale în privința lui Oleg Melniciuc, bănuit de hărțuire sexuală.

„Cu 1 vot pro și 6 voturi împotrivă, se respinge cererea procurorului general interimar”, declara atunci Dorel Musteață, președintele interimar al CSM din acea perioadă. Oleg Melniciuc era acuzat de o elevă de hărțuire sexuală.

Numele lui Oleg Melniciuc a ajuns, din nou, în atenția opiniei publice, la începutul săptămânii curente, când instanța a dispus să-i acorde despăgubiri de la stat în privința unui dosar penal deschis în 2017 pentru trafic de influență. Acuzatorii de stat au investigat luarea unei mite de 100 de mii de euro de către Melniciuc. Dosarul a fost clasat în ianuarie 2020, iar ulterior, Melniciuc a acționat statul în judecată, cerând despăgubiri.

Oleg Mel­ni­ciuc a fost președintele Judecătoriei Râșcani. Ante­ri­or, aces­ta a deţi­nut fun­cţia de vice­preşe­din­te al aces­tei instanţe. Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, primul judecător care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată de Judecătoria Anenii Noi. Melniciuc a fost condamnat la 7 ani închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani. Dosarul se examinează la Curtea de Apel Chișinău.