Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sentință cu NOUĂ ani de…

Sentință cu NOUĂ ani de închisoare, la OPT ani de la infracțiune. Ce spune apărătorul lui Mânzat

Curtea de Apel Chișinău (CA) a menținut ieri, 5 aprilie, hotărârea de acum doi ani a Judecătoriei sect. Râșcani prin care avocatul-vedetă Valerian Mânzat a fost condamnat la nouă ani de închisoare într-un dosar penal de escrocherie în domeniul asigurărilor. În timp ce magistrații de la CA pronunțau decizia, Mânzat, alături de alți patru învinuți pe dosar se aflau la parterul instanței, afirmă avocatul Gheorghe  Amihalachioaie, care precizează că prezența inculpatului nu era obligatorie, deoarece instanța nu a prevăzut expres arestul în sala de judecată. Apărătorul infirmă faptul că Mânzat ar fi fugit și declară că Valerian Mânzat se află la domiciliu.

Gheorghe  Amihalachioaie, avocatul lui Valerian Mânzat, precizează că decizia motivată va fi pronunțată la 5 mai. Nici atunci însă, prezența lui Mânzat nu este obligatorie, deoarece chiar dacă decizia este una executorie, arestarea lui Mânzat se va face doar după ce magistrații vor remite organelor de drept solicitarea punere în aplicare a pedepsei.

„Se remite la organul de poliție, poate fi peste o lună, două, trei. Nu sunt termene de executare. Judecata prin cancelare trimite la poliție pentru execuție”, explică Gheorghe  Amihalachioaie.

Acesta precizează că hotărârea instanței de fond a fost modificată în privința a altor doi inculpați pe dosar. Respectiv, o persoană a fost condamnată la zece ani de detenție, Valerian Mânzat și încă o persoană, la nouă ani de închisoare, un inculpat, la opt ani, iar Eugenia Barbăroşie, avocată, a fost condamnată la 7,5 ani de închisoare.

Decizia a fost dictată de magistrații  Xenofon Ulianovschi, Ion Secrieru și Svetlana Balmoș.

Apelat de ZdG, Valerian Mânzat are telefonul deconectat.

UPDATE: Apelat repetat, Valerian Mânzat a răspuns la telefon, dar după ce ne-am prezentatdpre reporter ZdG, a declarat că nu vrea să discute și a închis.

În 2015, Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliției Criminale, a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. Avocatul nu a stat însă nicio zi dupa gratii, deoarece sentința intră în vigoare doar după decizia Curții de Apel.

La 2 februarie 2017, Valerian Mânzat a fost reținut de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de escrocherie, bănuit că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Federaţia Rusă în unul din R. Moldova. În pofida înțelegerii de a primi banii în două rate a câte zece mii de euro, avocatul a obligat femeia să-i dea toţi banii, spunându-i că deja a soluţionat problema, iar soţul ei urmează să ajungă la Chişinău. După 30 de zile de arest în Penitenciarul nr. 13 din capitală și o lună în arest la domiciliu, la 3 aprilie, Mânzat a fost eliberat, cu interdicția de apărăsi țara. Pentur că și-a recunoscut vina și colaborează cu ancheta, dosarul urmează a fi transmis în judecată pentru trafic de influență și nu pentru escrocherie.

 

Valerian Mânzat se află într-o relație și are un copil cu Cristina Furdui, fiica fostului deputat milionar Simion Furdui. Nu se cunoaște dacă cei doi sunt căsătoriți, acesta locuiește însă în apartament luxos din str. Drumul Viilor, înscris pe numele Cristinei Furdui.

Valerian Mânzat a ajuns în atenția opiniei publice în 2013, atunci când i-a dăruit soției sale de 8 Martie un Porche de 45 de mii de euro, afișând cadoul pe internet. Anterior, Valerian Mânzat a fost desemnat de Uniunea Avocaţilor din R. Moldova pentru a participa în calitate de membru cu drept de vot la procesul de Reformă a Justiţiei Penale pentru anii 2011 — 2016.