Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful de direcție al BNM,…

Șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, și șeful adjunct al ANP, Serghei Demcenco, plasați din nou în izolator

Reprezentanții Procuraturii Genereale( PG) au emis vineri, 23 aprilie, un comunicat de presă prin care anunță că la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat, repetat, încheierile Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana și a dispus aplicarea arestului preventiv în privința lui Ion Ropot, șeful de direcție al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a lui Serghei Demcenco, adjunctul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Potrivit procuraturii, cu privire la șeful de direcție al BNM, Ion Ropot, care a exercitat și funcția de administrator special al Băncii de Economii, magistrații au dispus plasarea în arest preventiv până la data de 10 mai 2021. Funcționarul este învinuit de abuz de serviciu în dosarul „fraudei bancare”, pe segmentul gestionării garanțiilor bancare acordate de către BNM Băncii de Economii, Unibank și Băncii Sociale.

În cazul lui Serghei Demcenco, Curtea de Apel (CA) Chișinău a dispus admiterea recursului procurorilor, înlocuindu-i acestuia arestul la domiciliu, stabilit anterior de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu arest preventiv, pentru perioada de până la 11 mai 2021. Procurorii continuă investigațiile în privința numitului pentru abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.  

Reprezentanții procuraturii anunță că au finalizat urmărirea penală pe un alt dosar în care adjunctul ANP este învinuit de „păstrarea ilegală a munițiilor” și „păstrarea neglijentă a armelor de foc şi a munițiilor”.

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au emis vineri, 12 martie, mandat de arestare pentru 30 de zile pentru șeful de departament al Bancii Naționale a Moldovei, Ion Ropot.

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat joi, 11 martie 2021, percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al fostului administrator special al Băncii de Economii din Moldova(BEM), Ion Ropot, care deține și funcția de șef de departament al BNM.

Pe 10 martie, directorul adjunct de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco a revinit în arest preventiv. Atunci, Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis recursul procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care au contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana în privința adjunctului Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Citiți și: